receptet találtunk
Fenséges tökös rizottóba zárt mennyei őszi ízek, egy nem mindennapi, de annál finomabb feltéttel! Az elkészítése kitartást kíván, mert ez nem egy félórás összedobom ebéd, de a türelem ez esetben is több mint kifizetődő.
Kép forrás: Saját forrás
A megtisztított zúzát az aprított zöldségekkel együtt tedd egy lábasba, öntsd rá a felolvasztott zsírt és egy pohár vizet. Sózd, borsozod, mehet mellé a kakukkfű és a babérlevél is. Szorosan fedd le alufóliával, plusz mehet rá egy fedő is.
Tedd be 150 fokos sütőbe 2,5 órára, vagy konfitáld a tűzhelyen, lassan gyöngyöztetve, a lényeg, hogy a végén puha legyen a hús.
A sütőtököt megtisztítva kockázd fel, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Öntözöd meg egy kevés olívaolajjal és a mézzel.
Egy vastag aljú lábasban melegítsd meg az olívaolajat, és párold meg benne a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a rizst, majd alaposan forgasd át, hogy minden rizsszemet bevonjon az olaj.
Ekkor öntsd hozzá a fehérbort, és folyamatosan kavargatva főzd egy percig, majd kezd el szépen hozzáadni a forró alaplevet. Fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen! Mindig annyi alaplé legyen a rizsen, hogy éppen ellepje.
A főzési idő felénél - kb 10 perc - add hozzá a pürésített tököt, majd 5 perc elteltével a kockákat.
20 perc alatt kész is, nem szabad, hogy túl puha legyen a rizs, és az is fontos, hogy krémes állagú legyen. Ekkor add hozzá a hideg vajat és a reszelt parmezánt, széles, lendületes mozdulatokkal keverd el, pár percig pihentesd.
Allergének: laktóz