Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Gyors burrito

Havas Dóra
gasztroblogger

Bár a modern burrito eredete nem teljesen ismert, annyi szent, hogy Mexikó Amerikával határos vidékéről származik. Elnevezését (aminek jelentése: „kis szamár”) azokról a szamár hátán cipelt holmikról kapta, amiket ugyanúgy tekertek textilekbe, mint ahogy a tölteléket tekerik a burritóba. Amerikában elsőként a Los Angeles-i El Cholo kávézó étlapján tüntették fel az 1930-as években. Azóta természetesen az egész világot meghódította már, sőt 2020-ban még a Lefőzlek receptjei közé is bekerült!

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 60 perc

hozzávalók

2 evőkanál étolaj
1 db hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 csipet cayenne paprika
50 dkg darált marhahús
1.5 teáskanál barna nádcukor
1 evőkanál almaecet
4 dl konzerv paradicsom
1 dl víz
4 dl konzerv bab
30 dkg főtt rizs
6 vagy 8 db puha tortilla
1 db avokádó
2 dl tejföl
negyed fej jégsaláta
20 dkg 20 dkg reszelt cheddar sajt
2 vagy 3 db lime gerezdekre vágva

elkészítés

1

Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, és puhára pároljuk.

2

Félúton hozzáadjuk a fűszereket.

3

Hozzáadjuk a darált húst, magas lángon lepirítjuk, közben szétpergetjük fakanállal.

4

Közepesen erősre visszavesszük a lángot, a húshoz adjuk a cukrot és az ecetet

5

Ezután jöhet a paradicsomkonzerv és a víz is, majd 15-20 percig rotyogtatva főzzük, közben ha kell, még megsózzuk.

6

Végül hozzáadjuk a babot is és további 10 percig főzzük.

7

Tálaláskor a tortillákat száraz serpenyőben átmelegítjük.

8

Egy tortillára 1-2 evőkanálnyi főtt rizst teszünk, a babos húsból szintén teszünk rá, majd ízlés szerint gazdagítjuk sajttal, tejföllel, avokádóval, salátával.

9

A tortilla két oldalát kicsit behajtjuk, az egészet feltekerjü

10

Félbevágva, egymásmellé fektetve tálaljuk és azonnal fogyasztjuk.


Allergének: laktóz