Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Eggnog

Havas Dóra
gasztroblogger

Ez egy mára már nagyon észak-amerikai, helyben szinte kötelező karácsonyi édes-krémes-alkoholos ital, aminek európai gyökereiért bizony egészen a 17. századi Kelet-Angliáig kéne időutaznunk. De nem biztos, hogy megérné, hiszen semmi bizonyíték nincs rá, hogy a hajdanán volt változat is van ennyire finom, mint amit most Dórával közösen elkészíthettek. Persze, ha van egy időgépetek, akkor szóljatok!

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 7 főre
Előkészítési idő:
Elkészítési idő: 15 perc

hozzávalók

6 db tojássárgája
12 dkg cukor
1 db vaníliarúd
1 l tej (min. 2,8%)
2.5 dl tejszín
2 dl vodka
0.5 dl narancslikőr
1 db narancs reszelt héja
1 teáskanál reszelt szerecsendió
1 teáskanál fahéj

allergén

szerecsendió
Tojás

elkészítés

1

A tojások sárgáját elektromos keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vanília rúd kikapart magjaival.

2

A tejet és a tejszínt egy lábasban forráspontig melegítjük.

3

A meleg tej felét hozzáöntjük a kikevert tojássárgához, elkeverjük.

4

Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, különben kicsapódik a tojás.

5

Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. (Vodka és narancslikőr helyett készíthetjük 2 dl whisky-vel is.)

6

Belereszeljük a narancshéjat. (A whisky-s változatot nem kell.)

7

Hűtőben 2-3 napig érlelhetjük - minél több benne az alkohol, annál tovább eláll, hidegen fogyasztva is mennyei.


Allergének: laktóz