receptet találtunk
Ez a „muffin” tulajdonképpen nem más, mint egy sós kelt tészta, sajttal töltve. Ezeket a kis sajtos falatkákat ehetjük reggelire, csomagolhatjuk az uzsonnás dobozba, de kínálhatjuk mártogatós krémek mellé is. A kelt tésztából tulajdonképpen hernyó kifliket formáztam és ezt tekertem bele muffin sütőbe. A feltekert kifliket süthetjük egyszerűen tepsiben, de formázhatunk hagyományos kifli alakot is. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk: tekerhetünk bele virslit, a sajt mellé tehetünk kockára vágott sonkát, kukoricát. Én legközelebb pizzás változatban készítem, a vaj helyett paradicsomos szósszal kenem meg tekerés előtt. Ebből a mennyiségből 10 db „muffin” készíthető.
Kép forrás: saját forrás
A rizsitalt melegítsük langyosra a mézzel, morzsoljuk bele az élesztőt és 15 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet mérjük egy keverőtálba, adjuk hozzá az útifűvet, a sót.
Keverjük a felfuttatott élesztőhöz az olvasztott vajat, a tojássárgáját, majd öntsük a liszthez.
Alaposan gyúrjuk össze, míg rugalmas, egynemű masszát kapunk.
A tésztát kelesszük szobahőmérsékleten 60 percet, vagy 50 fokos sütőben 35-40 percet.
A tésztát gyúrjuk át rizsliszttel megszórt felületen és nyújtsuk ki 30x40 cm-es téglalappá és vágjuk fel 10 egyforma téglalappá. Egy téglalap így 15x8 cm-es lesz. A hosszabbik oldal mentén a téglalapok felétől vágjuk be vékony csíkokra a tésztát, a be nem vágott felét kenjük meg vékonyan lágy vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal.
A muffin sütőt nagyon vékonyan kenjük ki olvasztott vajjal vagy olajjal. A téglalapokat tekerjük fel és csavarjuk a muffin formákba.
Szobahőmérsékleten kelesszük 15-20 percet, közben melegítsük a sütőt 180 fokra.
180 fokon 20-25 perc alatt süssük készre a sajtos muffinokat.
Allergének: