Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Húsvéti kalács gluténmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A gluténmentes sütésben talán a legnagyobb kihívást a kelt tészták okozzák. Vágyunk nyilván a régi ízekre, az állagra, a kelt tészta foszlósságára. Ezt olyan lisztekből, amik nem tartalmaznak sikért, roppant nehezen tudjuk elérni. Ahhoz, hogy egy picit is hajazzon a hagyományosra, nagyon lágy tésztával kell dolgoznunk, amit így nehezen tudunk formázni. Ezért kompromisszumokat kell kötnünk. Úgy gondolom, ha a külső szépség és a belső jóság között kell választani, akkor egyértelműen billen a mérleg a belső értékek felé. Ezért született meg ez a húsvéti, „álfonott” kalács. A tészta lágysága miatt lehetetlen a fonás, nem is érdemes vele próbálkozni. Ha pici bucikat formázunk a bedagasztott tésztából, és ezeket egymás mellé pakolgatjuk két sorba, akkor ránézésre fonott hatást érhetünk el. Így lesz a kompromisszumos megoldásból nekünk is finom, puha húsvéti kalácsunk. Aki nem szeretne a bucizással bíbelődni, nyugodtan simítsa a lágy tésztát egy kb. 30x10 cm-es kenyérsütő formába

Kép forrás:


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 2 óra
Elkészítési idő: 50 perc

hozzávalók

400 g Schär mix bread liszt
15 g friss élesztő
330 g langyos tej
1 db tojás
1 nagy csipet
50 g porcukor
50 g olvasztott Auchan margarin

elkészítés

1

Keverjük a langyos tejhez a cukor felét, morzsoljuk bele az élesztőt, és kb. 15 perc alatt futtassuk fel szobahőmérsékleten.

2

A lisztet mérjük egy keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, üssük rá a tojást és öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet. 

3

Alaposan dagasszuk meg dagasztógépben vagy a keverőgép dagasztóspiráljával, miközben az olvasztott margarint folyamatosan adagoljuk hozzá.

4

Enyhén olajos felületen gyúrjuk át a tésztát. A tészta nagyon lágy, ettől ne ijedjen meg senki! Ha kemény, jól formázható, akkor a végeredmény nem foszlós, hanem egy betondarab lesz! 

5

Mivel a tészta nagyon lágy, ezért fonás helyett olajos kézzel formázzunk belőle közel egyforma nagyságú bucikat. Egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük egymás mellé lazán két sorba a bucikat, ha megkel, olyan hatása lesz, mintha fontuk volna. 

6

A tésztagolyók tetejét kenjük le a tej és a tojássárgája keverékével.

7

Szobahőmérsékleten kelesszük 1-1,5 órát.

8

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a kalácsot formában 30 percet, majd emeljük ki papírral együtt a formából és süssük további 10 percet a sütő rácsán. Figyeljük a kalács színét, ha túl gyorsan barnul, fedjük le egy sütőpapírral. Én kb. 20 perc sütés után tettem rá egy papírt. A sütő ajtaját viszont csak akkor nyissuk ki nagyon rövid időre, amikor rátesszük a papírt, mert a félig sült kalács könnyen össze tud esni.

9

A megsült kalácsot tegyük rácsra, ha kihűlt, tálaljuk húsvéti sonka vagy akár lekvár mellé.


Allergének:

további receptek

Glutén- és tejmentes „tejbegríz” A glutén- és tejmentes diétán lévőknek sem kell lemondani a tejbegrízről, hiszen gluténmentes rizsdarából megszólalásig pont olyat tudunk készíteni, mint a hagyományos. Emlékszem, mikor kiderült a lányomról, hogy gluténérzékeny, teljesen elkeseredett, hogy ő akkor többet már nem ehet grízpapit. A rizsdarát pontosan ugyan azokhoz az ételekhez használhatjuk ugyan úgy, mint a grízt. Így tudunk tökéletes grízestésztát és túrógombócot is készíteni. Sárám egyaránt szereti ezt az ételt hidegen és melegen is, így rendszeresen készítem neki tízóraira, amit magával visz az iskolába. Megtöltök egy jól záródó műanyag dobozt a papival, alaposan megszórom fahéjjal és kakaóval, majd csomagolok mellé egy kiskanalat. Ebből a tízóraibalól még soha nem maradt a nap végére a doboz alján mutatóban sem. Ez a gluténmentes verzió teljesen hasonló módon készül, mint a grízes társa: 1 dl tejhez vagy tejmentes diéta esetén növényi italhoz 1 evőkanál, vagyis 16 g rizsdarát adjunk. Így a tejbegríz nem lesz folyós, de a kanál sem áll meg benne. Ha kicsit több darát teszünk hozzá, gyönyörűen lehet szeletelni kihűlt állapotban és egy gyors panírozás, sütés után fenséges desszertet készíthetünk belőle pillanatok alatt. Kohári Éva Glutén- és laktózmentes, joghurtos kevert sütemény Sokszor a legegyszerűbb, a legjobb. Na ez pont egy ilyen sütemény alap, aminek az egyszerűségében rejlik a legnagyobb sikere. Az én lányom nagyon szereti, ha ezt csomagolom az uzsonnás dobozba. A kérése ilyenkor: legyen egy lekváros, egy nutellás. Mivel maga a sütemény nem túl édes, ezért a savanykás lekvár és az édes nutella is tökéletes kiegészítője, de önmagában is szuper jó egy bögre kávé vagy kakaó mellé. Megbolondíthatjuk némi aszalt, vagy friss gyümölccsel, csoki darabkákkal is. Süthetjük egyben, egy kb. 10x30 cm-es püspökkenyér (vagy kenyérsütő) formában, de akár muffin alapnak is kiváló. Természetesen ha muffint készítünk belőle, rövidebb ideig kell sütni. Kohári Éva 60 perc