Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Bulgursaláta ropogós pirított tökkel

Havas Dóra
gasztroblogger

A megannyi finom hozzávaló között diszkréten megbújó tépett kacsacomb miatt nem vegán, viszont cserébe kifejezetten vagány ez a ropogós pirított tökkel megspékelt bulgursaláta. De, aki úgy szereti, az nyugodtan elhagyhatja a kacsát. A saláta nem fog megsértődni tőle. Maximum Feri! ;)

Kép forrás: Saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 45 perc

hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj
5 dl szárnyas alaplé
15 dkg bulgur
500 g hokkaido tök
fél teáskanál őrölt, füstölt paprika
3 evőkanál kukoricadara
1 teáskanál
fél teáskanál Őrölt bors
2 teáskanál szezámmag
1 fürt koktélparadicsom
7 dkg kapribogyó
2 evőkanál napraforgómag
1 fej fokhagyma
fél narancsnyi frissen facsart narancslé
2 db kacsacomb
4 evőkanál extra szűz olívaolaj

elkészítés

1

Az olajat egy közepes lábosban felhevítjük, majd hozzáadjuk a bulgurt. Pár percig pirítjuk, amíg kissé üvegessé nem válik.

2

Ekkor óvatosan felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi. Lefedjük és addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába nem szívja.

3

A tököt vékony hasábokra vágjuk, majd meghámozzuk, a sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és két evőkanál olívaolajjal alaposan összeforgatjuk.

4

A kukoricadarát elkeverjük a sóval, borssal, a füstölt paprikával és a szezámmaggal és megszórjuk a keverékkel a tököt, majd összeforgatjuk a kettévágott, pucolatlan fokhagyma fejjel, és az egészet a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

5

25-30 percig sütjük, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomokat is és további 10 percig sütjük, amíg a paradicsomok összeesnek, a tök pedig ropogósra sül.

6

A bulgurt szétterítjük egy tálon, elrendezzük rajta a sült édesburgonyát és a paradicsomot, a puhára sült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjából és a salátára szórjuk, majd az egészet megszórjuk napraforgómaggal és lecsepegtetett kapribogyóval.

7

Elterítjük rajta a villával falatokra tépkedett kacsahúst, végül meglocsoljuk a narancslé és az olívaolaj keverékével. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, langyosan vagy hidegen tálaljuk.


Allergének: napraforgómag

további receptek

Glutén- és tejmentes „tejbegríz” A glutén- és tejmentes diétán lévőknek sem kell lemondani a tejbegrízről, hiszen gluténmentes rizsdarából megszólalásig pont olyat tudunk készíteni, mint a hagyományos. Emlékszem, mikor kiderült a lányomról, hogy gluténérzékeny, teljesen elkeseredett, hogy ő akkor többet már nem ehet grízpapit. A rizsdarát pontosan ugyan azokhoz az ételekhez használhatjuk ugyan úgy, mint a grízt. Így tudunk tökéletes grízestésztát és túrógombócot is készíteni. Sárám egyaránt szereti ezt az ételt hidegen és melegen is, így rendszeresen készítem neki tízóraira, amit magával visz az iskolába. Megtöltök egy jól záródó műanyag dobozt a papival, alaposan megszórom fahéjjal és kakaóval, majd csomagolok mellé egy kiskanalat. Ebből a tízóraibalól még soha nem maradt a nap végére a doboz alján mutatóban sem. Ez a gluténmentes verzió teljesen hasonló módon készül, mint a grízes társa: 1 dl tejhez vagy tejmentes diéta esetén növényi italhoz 1 evőkanál, vagyis 16 g rizsdarát adjunk. Így a tejbegríz nem lesz folyós, de a kanál sem áll meg benne. Ha kicsit több darát teszünk hozzá, gyönyörűen lehet szeletelni kihűlt állapotban és egy gyors panírozás, sütés után fenséges desszertet készíthetünk belőle pillanatok alatt. Kohári Éva Huevos rancheros, a mexikói reggeli Kóstoltad már a mexikói farmerek bőséges és izgalmas reggelijét tortillával, tojással, csípős salsával, babbal, korianderrel és persze avokádóval? Tervezd be a receptet a legközelebbi otthoni brunchra! Okos Tímea Kitti