Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Gluténmentes mogyorókrémes, mascarpone torta

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Ha bármilyen kekszünk megmarad, legyen ez bolti vagy saját sütésű, soha ne dobjuk ki, mert rengeteg desszert alapja lehet. A kekszeket gyűjtsük össze egy fém dobozba, így sokáig el tudjuk tartani. A keksz alapja lehet golyó formájú süteményeknek. Ezek lehetnek kókuszosak, lekváros-diós (zserbó) ízűek, kakaósak, mascarpone vagy puding ízűek. Rengeteg sütés nélküli torta alapját is a kekszek adják. Én most egy mogyorókrémes, mascarpones verziót hoztam a maradék keksz felhasználásához. Akinek nincs éppen maradék keksze, süssön pár darabot pillanatok alatt a megadott recept alapján.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók a kekszhez

150 g t's us miklos universal mix liszt 
30 g Auchan porcukor 
50 g Auchan margarin 
1 db M-es méretű tojássárgája 
50 g hideg víz 

hozzávalók a kekszes alaphoz

220 g keksz 
60 g Auchan vaj 
30 g Auchan méz 

hozzávalók a krémhez

500 g Auchan mascarpone 
150 g Auchan mogyorókrém
100 g étcsokoládé 
100 g tejszín 

elkészítés

1

A kekszhez a margarint morzsoljuk el a liszttel és a porcukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vizet és gyúrjunk rugalmas tésztát. 

2

A tésztát rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastag téglalappá. A tetejét villával szurkáljuk meg, majd derelyevágó segítségével szeleteljük. Ha darált kekszet készítünk csak belőle, akkor akár egyben is megsüthetjük a kinyújtott lapot. 

3

190 fokra előmelegített sütőben kb. 12. perc alatt süssük készre. 

4

Tegyük a kihűlt kekszet késés aprítóba és daráljuk meg. Tegyük az aprítóba a keksz morzsára a vajat és a mézet, majd kapcsoljuk be az aprítót. Pillanatok alatt összeáll a tészta így. Természetesen kézzel is összegyúrhatjuk. 

5

Egy 16-18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen a kekszes alapot. 

6

A krémhez az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.

7

Tegyük egy keverőtálba a mascarponet, a mogyorókrémet, az étcsokoládét, a tejszínt és keverjük habosra. 

8

Simítsuk a krémet a kekszes alapra és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. 

9

A tetejét megszórhatjuk ízlés szerint cukrozatlan kakaóporral és díszíthetjük gyümölcsökkel.


Allergének: