receptet találtunk
Ha bármilyen kekszünk megmarad, legyen ez bolti vagy saját sütésű, soha ne dobjuk ki, mert rengeteg desszert alapja lehet. A kekszeket gyűjtsük össze egy fém dobozba, így sokáig el tudjuk tartani. A keksz alapja lehet golyó formájú süteményeknek. Ezek lehetnek kókuszosak, lekváros-diós (zserbó) ízűek, kakaósak, mascarpone vagy puding ízűek. Rengeteg sütés nélküli torta alapját is a kekszek adják. Én most egy mogyorókrémes, mascarpones verziót hoztam a maradék keksz felhasználásához. Akinek nincs éppen maradék keksze, süssön pár darabot pillanatok alatt a megadott recept alapján.
Kép forrás: saját forrás
A kekszhez a margarint morzsoljuk el a liszttel és a porcukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vizet és gyúrjunk rugalmas tésztát.
A tésztát rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastag téglalappá. A tetejét villával szurkáljuk meg, majd derelyevágó segítségével szeleteljük. Ha darált kekszet készítünk csak belőle, akkor akár egyben is megsüthetjük a kinyújtott lapot.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 12. perc alatt süssük készre.
Tegyük a kihűlt kekszet késés aprítóba és daráljuk meg. Tegyük az aprítóba a keksz morzsára a vajat és a mézet, majd kapcsoljuk be az aprítót. Pillanatok alatt összeáll a tészta így. Természetesen kézzel is összegyúrhatjuk.
Egy 16-18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen a kekszes alapot.
A krémhez az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.
Tegyük egy keverőtálba a mascarponet, a mogyorókrémet, az étcsokoládét, a tejszínt és keverjük habosra.
Simítsuk a krémet a kekszes alapra és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A tetejét megszórhatjuk ízlés szerint cukrozatlan kakaóporral és díszíthetjük gyümölcsökkel.
Allergének: