Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Fokhagymás sült camembert, gluténmentes francia bagettel

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Kétféle ember van: aki szeretik a camembert sajtot és aki az illatát is messziről elkerüli. Én az első csoport táborát erősítem: szeretem szendvicsben, rántva és ez a sült verzió az egyik legnagyobb gyengém. Gazdagon megtűzdelem fokhagymával, rozmaringgal, szórok a tetejére apróra vágott chilit és forrón mártogatom bele a ropogós bagettet. Ha már camembert sajt, akkor igazi francia bagett jár mellé, természetesen gluténmentesen. A francia kenyérfélék titka a hosszú kelesztési időben rejlik. Ettől lesz a belezetük még levegősebb, puhább. A magas hőmérsékleten való sütéstől pedig a héja ropogós. A bagett tésztát dagasztás után hűtőszekrényben kelesztem. A hűtőből kivéve rögtön formázom és csak addig pihentetem, míg a sütő felmelegszik

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 50 perc

hozzávalók a sült sajthoz

1 db Auchan camembert
4 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika
2 szál friss rozmaring
ízlés szerint dió
1 evőkanál Auchan olívaolaj

hozzávalók a francia bagetthez

500 g Schär bread mix liszt
500 g langyos víz
20 g cukor
15 g friss élesztő
3 evőkanál Auchan olívaolaj
10 g

elkészítés

1

A bagettet előző este dagasszuk be, egy éjszakát pihentessük a hűtőben. Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízben, keverjük hozzá a cukrot és futtassuk fel pár perc alatt.

2

A felfuttatott élesztőre mérjük ki a lisztet, a sót és alaposan dagasszuk meg, közben adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat.

3

A bedagasztott tésztát kenjük le alaposan olívaolajjal és tegyük egy akkora tálba, amibe legalább a duplájára tud kelni a tészta. Fedjük le a tálat fóliával és tegyük egy éjszakára hűtőbe (legalább 5 órára).

4

A tésztát a hűtőből kivéve olajos felületen óvatosan gyúrjuk át és osszuk két egyenlő részre.

5

A tésztákat nyújtsuk ki kb. 35x25 cm-es téglalappá és a hosszabbik oldala mentén csavarjuk fel.

6

Tegyük a bagetteket sütőpapírral bélelt tepsibe, vágjuk be a tetejüket pár helyen és takarjuk le konyharuhával, amíg a sütőt előmelegítjük.

7

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra és kb. 30 perc alatt süssük készre a bagetteket.

8

A camembert sajtot tegyük egy kis mérető serpenyőbe, vagy tűzálló tálba. A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg és vágjuk őket hosszában félbe. A rozmaringot mossuk meg és vágjuk fel 1-2 cm-es darabokra. A chilit vágjuk apró kockákra.

9

A camembert tetején éles késsel vágjunk mélyedéseket, tűzdeljük ezekbe a fokhagymát, a rozmaringot. A sajt tetejét szórjuk meg az apróra vágott chilivel, tegyünk rá ízlés szerint diót.

10

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.

11

Tálalhatjuk melegen, bagettel mártogatva, de akár hidegen, kenyérre kenve is fantasztikus csemege.


Allergének: