receptet találtunk
Nekem az aszalt áfonya az egyik kedvenc csemegém. Szeretem csak úgy, önmagában falatozni vagy sós magvak mellé rágcsálni, de a legnagyobb kedvencem, mikor egy puha kelt tészta köntöst kap. Most egy kalácstésztába csomagoltam, és koszorút készítettem belőle. Ennél szebb sorsa nem is lehet számomra az áfonyának. A kalács tésztája elég semleges ízű, nem túl édes, így sós vajjal is nyugodtan fogyaszthatjuk vagy megkenhetjük a kedvenc lekvárunkkal. Az áfonyás verzió után pedig érdemes kipróbálni ezt a tésztát egyéb töltelékkel, akár kakaós csiga formában is.
Kép forrás: saját forrás
A rizsitalt langyosítsuk meg a mézzel, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc.
Tegyük keverőtálba a lisztet, az útifűvet, a sót és keverjük össze. A tojást lazán verjük fel, adjuk a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztővel és az olvasztott margarinnal együtt.
Nagyon alaposan dagasszuk meg a tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük legalább 40 percet.
Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztát tegyük liszttel megszórt felületre, osszuk négy egyenlő részre, majd formázzunk belőle bucikat. A bucikat egyesével nyújtsuk ki kb. 15x20 cm-es téglalappá. A hosszabbik oldal mentén a téglalapok felétől vágjuk be vékony csíkokra a tésztát, a be nem vágott felére oszlassunk el az 50 g aszalt áfonyát. Tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a bevagdosott rész kerüljön felületre. A feltekert tésztákat tegyük a tortaformába, így kapunk egy koszorút.
A tetejét kenjük le tojásos tejjel, és szobahőmérsékleten pihentessük kb. 30 percet.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Allergének: a bread mix liszt gluténmentes búzakeményítőt tartalmaz, ezért búzaallergiások nem fogyaszthatják; tojás
Allergének: