Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Áfonyás kalácskoszorú glutén- és tejmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Nekem az aszalt áfonya az egyik kedvenc csemegém. Szeretem csak úgy, önmagában falatozni vagy sós magvak mellé rágcsálni, de a legnagyobb kedvencem, mikor egy puha kelt tészta köntöst kap. Most egy kalácstésztába csomagoltam, és koszorút készítettem belőle. Ennél szebb sorsa nem is lehet számomra az áfonyának. A kalács tésztája elég semleges ízű, nem túl édes, így sós vajjal is nyugodtan fogyaszthatjuk vagy megkenhetjük a kedvenc lekvárunkkal. Az áfonyás verzió után pedig érdemes kipróbálni ezt a tésztát egyéb töltelékkel, akár kakaós csiga formában is.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók

500 g miklos bread mix liszt
10 g por állagú útifű
300 g Auchan bio rizsital
25 g friss élesztő
1 db Auchan tojás
1 nagy evőkanál Auchan akácméz
50 g olvasztott margarin
1 nagy csipet
200 g Auchan aszalt áfonya

hozzávalók a tetejére

1 db Auchan tojás
1 evőkanál Auchan bio rizsital

elkészítés

1

A rizsitalt langyosítsuk meg a mézzel, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc.

2

Tegyük keverőtálba a lisztet, az útifűvet, a sót és keverjük össze. A tojást lazán verjük fel, adjuk a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztővel és az olvasztott margarinnal együtt.

3

Nagyon alaposan dagasszuk meg a tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük legalább 40 percet.

4

Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.

5

A megkelt tésztát tegyük liszttel megszórt felületre, osszuk négy egyenlő részre, majd formázzunk belőle bucikat. A bucikat egyesével nyújtsuk ki kb. 15x20 cm-es téglalappá. A hosszabbik oldal mentén a téglalapok felétől vágjuk be vékony csíkokra a tésztát, a be nem vágott felére oszlassunk el az 50 g aszalt áfonyát. Tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a bevagdosott rész kerüljön felületre. A feltekert tésztákat tegyük a tortaformába, így kapunk egy koszorút.

6

A tetejét kenjük le tojásos tejjel, és szobahőmérsékleten pihentessük kb. 30 percet.

7

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.

8

Allergének: a bread mix liszt gluténmentes búzakeményítőt tartalmaz, ezért búzaallergiások nem fogyaszthatják; tojás


Allergének: