Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Mézes krémes glutén- és tejmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Igazi tradicionális karácsonyi sütemény, amiről senki nem mondja meg, hogy nem tartalmaz sem glutént, sem tejet. A lapok nyújtása nagyon egyszerű, a tésztával jó dolgozni. Érdemes minden lapot külön sütőpapíron kinyújtani, így egy mozdulattal átemelhető a tepsi hátuljára. A sütőpapír a megsült lapokról könnyedén eltávolítható. Mielőtt felszeleteljük a süteményt, hagyjuk jól összeérni, mert a krémtől a lapok megpuhulnak. A szeleteléshez használjunk éles kést, amit előtte pár percre mártsunk forró vízbe és töröljük szárazra.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 28 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók a tésztához

500 g It’s us miklos universal mix liszt
2 db „M-es” méretű Auchan tojás
160 g Auchan cukor
60 g Auchan margarin
100 g Auchan méz
40 g Auchan bio rizsital
6 g szódabikarbóna

hozzávalók a krémhez

600 ml Auchan bio rizsital
130 g rizsdara
250 g szobahőmérsékletű margarin
150 g Auchan porcukor
12 g vaníliás cukor (1 csomag)

hozzávalók a töltelékhez

ízlés szerint Auchan sárgabarack lekvár

Hozzávalók a csokimázhoz

6 evőkanál Auchan cukor
2 evőkanál holland kakaó
6 evőkanál víz
2 teáskanál margarin

elkészítés

1

A tészta elkészítéséhez tegyük egy lábosba a tojásokat, a cukrot, a margarint, a mézet, a rizsitalt, és gőz felett melegítsük össze folyamatosan kevergetve 5 percig.

2

Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a szódabikarbónát. Öntsük rá a mézes keveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.

3

A tésztát osszuk 4 egyenlő részre.

4

A tésztákból nyújtsunk egyforma nagyságú, 2 mm vastag téglalapokat. Érdemes minden lapot sütőpapíron nyújtani, így egy gyors mozdulattal könnyen a tepsi hátára tudjuk húzni. Ha ragacsosnak érezzük a tésztát, két sütőpapír között nyújtsuk, így nem kell lisztezni.

5

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a lapokat.

6

A kihűlt lapokról húzzuk le a sütőpapírt.

7

A krémhez mérjük ki egy lábosban a rizsitalt és a rizsdarát, majd főzzük folyamatosan kevergetve sűrűre.

8

A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez keverjük a kihűlt darát és habosítsuk fel újra.

9

A krémet osszuk két egyenlő részre.

10

A töltéshez tegyük az egyik kihűlt lapot egy akkora tálcára vagy deszkára, ami befér a hűtőbe. Az első lapot kenjük meg a krém felével, erre tegyünk egy újabb lapot és kenjük meg lekvárral. A következő lapra jön a krém másik fele és végül zárjuk le az utolsó lappal.

11

Tegyük a hűtőbe pár órára.

12

A csokimázhoz egy lábosban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a vizet. Forrástól számítva főzzük 3 percig, közben folyamatosan kevergessük. A tűzhelyről levéve keverjük hozzá a margarint.

13

Az elkészült csokimázat még melegen kenjük egyenletesen a lehűtött sütemény tetejére.

14

Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe és hűtsük legalább 12 órát, eközben a csokimáz megköt a tetején, a lapok pedig megpuhulnak.


Allergének: