receptet találtunk
Igazi tradicionális karácsonyi sütemény, amiről senki nem mondja meg, hogy nem tartalmaz sem glutént, sem tejet. A lapok nyújtása nagyon egyszerű, a tésztával jó dolgozni. Érdemes minden lapot külön sütőpapíron kinyújtani, így egy mozdulattal átemelhető a tepsi hátuljára. A sütőpapír a megsült lapokról könnyedén eltávolítható. Mielőtt felszeleteljük a süteményt, hagyjuk jól összeérni, mert a krémtől a lapok megpuhulnak. A szeleteléshez használjunk éles kést, amit előtte pár percre mártsunk forró vízbe és töröljük szárazra.
Kép forrás: saját forrás
A tészta elkészítéséhez tegyük egy lábosba a tojásokat, a cukrot, a margarint, a mézet, a rizsitalt, és gőz felett melegítsük össze folyamatosan kevergetve 5 percig.
Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a szódabikarbónát. Öntsük rá a mézes keveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.
A tésztát osszuk 4 egyenlő részre.
A tésztákból nyújtsunk egyforma nagyságú, 2 mm vastag téglalapokat. Érdemes minden lapot sütőpapíron nyújtani, így egy gyors mozdulattal könnyen a tepsi hátára tudjuk húzni. Ha ragacsosnak érezzük a tésztát, két sütőpapír között nyújtsuk, így nem kell lisztezni.
180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a lapokat.
A kihűlt lapokról húzzuk le a sütőpapírt.
A krémhez mérjük ki egy lábosban a rizsitalt és a rizsdarát, majd főzzük folyamatosan kevergetve sűrűre.
A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez keverjük a kihűlt darát és habosítsuk fel újra.
A krémet osszuk két egyenlő részre.
A töltéshez tegyük az egyik kihűlt lapot egy akkora tálcára vagy deszkára, ami befér a hűtőbe. Az első lapot kenjük meg a krém felével, erre tegyünk egy újabb lapot és kenjük meg lekvárral. A következő lapra jön a krém másik fele és végül zárjuk le az utolsó lappal.
Tegyük a hűtőbe pár órára.
A csokimázhoz egy lábosban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a vizet. Forrástól számítva főzzük 3 percig, közben folyamatosan kevergessük. A tűzhelyről levéve keverjük hozzá a margarint.
Az elkészült csokimázat még melegen kenjük egyenletesen a lehűtött sütemény tetejére.
Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe és hűtsük legalább 12 órát, eközben a csokimáz megköt a tetején, a lapok pedig megpuhulnak.
Allergének: