Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani!

A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekedett, jelenleg 6,52 kg/fő/év.  Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább bővüljön és ezen belül minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. A hamarosan induló MAHOP Plusz pályázat forrásai segítik a haltermelés megújítását és kapacitásnövelését, így csökkentve az ország importfüggőségét, mivel a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy törekednünk kell az önellátásra. A hazai termékek fogyasztásával ugyanis, nemcsak a magyar gazdaságot, hanem a magyar családok megélhetését is támogatjuk.

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy az idei év haltermés szempontjából, sokkal jobb volt, mint a tavalyi esztendő, a bőséges csapadéknak köszönhetően a tavakat feltudták tölteni a termelők az üzemi vízszintre, valamint a takarmányárak tekintetében is kedvező fordulat köszöntött be. A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló minőségű hazai halat. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 000 tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a 26.000 hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 4 000 tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben. Karácsonkor is a ponty és az afrikai harcsa a legnépszerűbb hazánkban, ezeket követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa, az amur és a kárász. Elmondható, hogy egyre több hal kerül feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa, a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül forgalomba. A hazai élelmiszerellátáson kívül az akvakultúra ágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 5 000 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevőink közé tartoznak. A www.halpentek.hu weboldalunkon létrehoztunk egy karácsonyi halbolt keresőt, amin nem csak a halboltok, hanem a termelői halárusító pontok és megtalálhatóak.

Aki magyar halat vásárol most Karácsonyra, az nem csak a hazai termelők munkáját segíti, hanem a földet is óvja, hiszen az itthon előállított édesvízi haltermékek mind környezetbarát és fenntartható termelésből származnak.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt már 6,5 kg fölé emelkedett. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken - ismertette. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.

Lucenko Viktória, az Auchan Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az áruházlánc örömmel vesz részt a hazai halfogyasztás népszerűsítésében. Elsősorban a minőségi, széles választékunkkal és egyben kedvező árainkkal szeretnénk halvásárlásra ösztönözni a vásárlókat egész évben. Támogatjuk a hazai halgazdaságokat, éves szinten az általunk forgalmazott friss halnak körülbelül 98%-át hazai halkereskedő partnerektől szerezzük be. Miután hazánkban még mindig leginkább karácsonykor kerül az asztalra hal, ezt az időszakot természetesen kiemelten kezeljük, ezért a halpulton kívül élőhalat is árulunk több áruházunkban. Aki pedig nem szeretne az előkészületekkel bajlódni, számos konyhakész haltermékünkből válogathat. Az ünnepi időszakban az egész ponty, a pontyszelet, a pontyfilé, a ponty belsőség, az afrikai harcsafilé, a busaszelet és a busafilé a legkeresettebb, de kapható nálunk pisztráng és olyan különlegesség is, mint a szürkeharcsafilé, ami a helyi gazdákat támogató „Gazdától az asztalig” programunk terméke. Mindemellett az Auchan tengeri hal és a tenger gyümölcsei választéka is gazdag.

 

További információk: www.halpentek.hu és www.kapjra.hu

 

Budapest, 2023. december 4.

Tájékoztatás termék visszahívásról - CUP’S kétkerekű robogó

Tisztelt Vásárlóink! Biztonsági okokból az alábbi azonosítókkal rendelkező CUP’S kétkerekű robogó szivárványszínű LEDEKKEL megnevezésű terméket visszahívjuk.

Tovább olvasom
Környezetkímélőbb lesz az Auchan házhoz szállítása

Az Auchan 2016 óta van jelen a hazai e-kereskedelmi piacon, a szolgáltatás 2021-ben lett országos. Ma már az Auchanból bárhova lehet online rendelni az élelmiszeren kívül háztartási cikkeket, műszaki és barkácstermékeket, játékokat, valamint sporteszközöket egyaránt. A házhoz szá...

Tovább olvasom
Tájékoztatás termék visszahívásról - Auchan Kedvenc csemege/...

Tisztelt Vásárlóink! Biztonsági okokból, az AUCHAN Magyarország Kft. az alábbi azonosítókkal rendelkező termékeket visszahívja.

Tovább olvasom