Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

SZUPERÉLELMISZEREK - Valóban szuperek?

A szuperélelmiszerek népszerűsége és ismeretsége nem más, mint egy zseniális reklámfogás. Hiszen ki ne akarna egy csodabogyótól lefogyni, megfiatalodni vagy újra egészségesen élni? Valóban rendkívül magas ezen élelmiszerek tápanyag- és antioxidáns tartalma, de semmiképp sem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, a pihenést és a mozgást.
Szuperélelmiszernek nevezi a szakma azokat a természetben előforduló táplálékokat, melyek más élelmiszerekhez képest kiemelkedő tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezáltal kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre. 

A rendszeres testmozgással és megfelelően összeállított étkezésekkel egy-egy szuperélelmiszer beillesztése az étrendbe támogathatja az egészséget, az anyagcserét, az emésztést, a fogyást, a stresszkezelést, a szív és érrendszer működését. 

Azt már biztosan tudod, hogy az egészséges táplálkozás kihatással van a közérzetedre. Ha megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, energiával telinek érzed magad. A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet ajánlása a napi minimum 400 g elfogyasztása az előbb említett két élelmiszercsoportból. A szuperélelmiszerekkel tovább növelheted az ételek tápanyagtartalmát.


Fontos, hogy tisztázzunk néhány alapfogalmat:

A tápanyagok a tápláléknak azon összetevői, amelyek a szervezetbe bejutva hasznosulni képesek, és részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban. Két nagy csoportot kell megjegyezned: az egyik az energiát adó, azaz a makrotápanyagok csoportja, ide tartoznak a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék. A másik nagy csoport a vitaminoké, ásványi anyagoké és nyomelemeké, melyeket gyűjtőnéven mikrotápanyagoknak neveznek.

A tápanyagsűrűség az a besorolás, mely alapján megállapítható, hogy bizonyos élelmiszerek mennyi vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Dr. Mat Lalonde volt az, aki megalkotott egy tápanyag-sűrűségi skálát, mely alapján az állati belsőségekben a legmagasabb a tápanyagkoncentráció.  Ezért figyelj rá, hogy hetente egyszer máj is kerüljön a tányérodra.

Milyen létfontosságú tápanyagokat tartalmaz a máj?
B2, B3, B9, B12, vas, A-vitamin, réz, kolin, cink, szelén, folát, foszfor, kálium, magnézium


További tápanyagdús szuperélelmiszerek – a teljesség igénye nélkül:

Fahéj: 

A fahéj erőteljes fűszer, melyet évezredek óta ismernek és alkalmaznak a gyógyászatban, és napjainkban is rengeteg kultúrában használják előnyös tulajdonságai miatt. Édes, melegítő hatása rengeteg étel ízvilágát feldobja. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik:

  • Antibakteriális, gombaellenes hatású
  • Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik
  • Gyulladáscsökkentő 
  • Támogatja a szív egészséges működését
  • Stabilizálja a vércukorszintet
  • Segíti az agyműködést
  • Harcol a fertőzésekkel és a vírusokkal
  • Enyhíti az allergiás tüneteket 

Próbáld ki ezt a fűszert joghurtba, zabkásába vagy a reggeli kávédba keverve, és élvezd számos egészségügyi előnyét!

Áfonya:

Bármilyen picike is az áfonya, telis-tele van értékes tápanyagokkal: antioxidánsokkal, C-vitaminnal, K-vitaminnal és mangánnal. Alacsony cukor- és magas rosttartalma miatt még fogyókúrába is beilleszthető.

Kiemelkedő tulajdonságai:

  • Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik
  • Segítség lehet daganatos betegségek megelőzésében
  • Támogatja az agyműködést
  • Csökkenti a gyulladást 
  • Támogatja az emésztést 
  • Elősegíti a szív egészségét 

Tedd a reggeli zabkásád tetejére, vagy add hozzá a smoothiedhoz! 

Avokádó:

Az avokádó a szív egészségéért is felelős, egyszeresen telítetlen zsírokban, folsavban, C-vitaminban és K-vitaminban gazdag.

  • Egészséges zsírok találhatók benne
  • Magas rosttartalommal rendelkezik
  • Antioxidánsai révén gyulladáscsökkentő hatása van 

Többféle módon felhasználhatod: próbáld ki pirítóson, de feldobhatsz vele akár egy salátát is!

Brokkoli és kel:

A brokkoli és a kel is a keresztesvirágúak családjába tartozó növények. Ebbe a családba soroljuk még a kelbimbót, fodros kelt, karfiolt, kelkáposztát, kínai kelt, pak choit, retket és a karalábét is. Ezek a zöldségek tele vannak fitonutriensekkel, melyek a növényekből származó tápanyagok. 

  • K-vitamin tartalmuk az egészséges csontozat szempontjából fontos
  • Antioxidánsokban gazdagok
  • A- és C-vitaminnal, valamint foláttal, kalciummal és mangánnal vannak tele

A keresztesvirágúakban található egy különleges anyag, az indol-3-carbinol, melyet a rákgyógyászatban használnak, sőt, ez a vegyület jó hatással van a hormonegyensúlyra is.

Lazac:

A WHO ajánlása alapján hetente legalább 2 alkalommal kellene halat fogyasztanunk. Magyarországon az éves halfogyasztás jelentősen elmarad más európai országokétól.

A halak étrendbe való beépítése révén szervezeted a megfelelő, egészséges és gyulladáscsökkentő zsírhoz is hozzájut, nem máshoz, mint az omega 3-hoz. 

  • Az omega 3 zsírsav hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez
  • A szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik
  • Gyulladáscsökkentő hatása is ismert 

Az Auchan széles halkínálatában egyaránt tudsz válogatni a tengeri és az édesvízi halak közt is. 

Édesburgonya:

Ez a tápláló gyökérzöldség magas C-vitaminban, káliumban és mangánban. A legfontosabb azonban az A-vitamin tartalma: egy csésze főtt édesburgonya a napi A-vitamin-ajánlás 769 százalékát, azaz megközelítőleg a nyolcszorosát tartalmazza, így a bőr egészségében is jelentős szerepet játszik.

Miket készíthetünk édesburgonyából?

  • Krémleveseket
  • Édesburgonya chipset
  • Burgonyapürét 

Ha hetente legalább kétszer fogyasztod, a nyári barnaságot is tovább meg tudod majd őrizni.

Mandula:  

Az olajos magvak közül a mandulának a leginkább kiemelkedő a tápanyagtartalma. Az egyik legjobb kalciumforrás, több milligramm kalciumot tartalmaz adagonként, mint bármely más magféle. Magas az E-vitamin és a fehérje tartalma is.  

Tarts magadnál egy kis dobozban egy marék mandulát, és ezt vedd elő csoki vagy keksz helyett, ha valamit nassolni szeretnél! 

Lenmag:

A lenmagot az egészséges omega 3 zsírsavak miatt szeretjük. 

Az omega 3 zsírsavak jótékony hatásai: 

  • Segíthetnek a gyulladás csökkentésében
  • Javítják az agyműködést
  • Védelmet nyújthatnak a rák és a cukorbetegség ellen 

Ezek a magvak magasak tiaminban (B1 vitamin), magnéziumban, foszforban és mangánban is. A lenmag fehérjét és rostot is tartalmaz, így az egyik legjobb magféle a testsúlycsökkentő diéták során. Legcélszerűbb, ha az őrölt lenmagot választod, ilyen formában könnyebb megemészteni.
Add hozzá a reggeli zabkásádhoz, szórd a salátádra vagy egy krémleves tetejére is akár.

Most már te is láthatod, hogy ezek közül az élelmiszerek közül egyik sem csodaszer, de ha már sikerült kialakítanod egy tápanyagokkal teli, energizáló étrendet, tovább javíthatsz rajta ezekkel a szuperélelmiszerekkel. Önmagában egyiktől se várj azért csodát!

Szerző: Petri Nóra, táplálkozási és életmód tanácsadó, természetgyógyász hallgató