Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Miért a teljes kiőrlésűt válaszd?

Sokszor hallottuk már ezt a mondatot: a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek egészségesebbek. Vajon mi lehet ennek a magyarázata? Kultúránkban alapvető élelmiszer a kenyér. Legnagyobb mennyiségben a fehér lisztből készült kenyeret vásárolja a hazai lakosság.

A fehér lisztet a gabona magjából egy olyan finomítási eljárással készítik, melynek során gyorsan felszívódó szénhidrát válik belőle. A teljes kiőrlésű élelmiszer, mint a neve is mutatja, a teljes gabonaszemből készül, így tartalmazza a magot, a héjat és a csírát is. Az értékes tápanyagok nagy része a csírában és a héjban található. A feldolgozás során a teljes gabonaszemből készül a liszt, így a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma is magasabb lesz, mint sima fehér liszt esetén.

A gyorsan felszívódó szénhidrátoknak, mint a fent említett fehér kenyérnek, jellemzően alacsony a rosttartalma, ennek következtében hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ami rövid időn belül ugyanolyan gyorsan le is esik. Ekkor érzed úgy, hogy azonnal enned kell valamit.

A magasabb rosttartalom miatt a teljes kiőrlésű termékek elfogyasztása után a szénhidrát véráramba történő felszívódása lassabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Ennek következtében tovább megmarad a jóllakottság érzés, később leszel újra éhes. A növényi táplálékokban és a teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend nem csak a vércukorszintre hat pozitívan, de az általános egészségi állapoton is javít. A napi zöldség és teljes értékű gabonák elfogyasztott mennyiségének megemelésével csökkenthető a falánkság, idővel pedig a mérleg nyelve is kedvező irányba változik majd. A rostok a növényi táplálékok azon részei, melyek nem szívódnak fel a tápcsatornában, hanem a vastagbélben bomlanak le. Nincs jelentős kalóriatartalmuk. A rostok folyadék jelenlétében megdagadnak a gyomorban, azaz eltelítenek, ezáltal érzed magad jóllakottnak.

Minél kevésbé van feldolgozva egy gabonaféle , annál egészségesebb és annál kisebb mértékben hat a vércukorszintre.

Ha teljes kiőrlésű változatot választasz, elkerülöd, hogy hirtelen megugorjon a vércukrod.

 A stabilan tartott vércukorszint hozzájárul az egészségmegőrző étrendhez: általa megelőzhető az elhízás, az inzulinrezisztencia és az II. típusú cukorbetegség is.

Vásárlásaid során válaszd a teljes értékű gabonákat vagy az abból készült termékeket:

  • Barna rizs: kalóriatartalma nagyjából megegyezik a fehér rizsével, de tovább biztosít jóllakottságérzést.
  • Teljes kiőrlésű kenyér: kevesebbet fogsz megenni belőle, mint a sima fehér változatból, így támogatja a fogyási célokat is.
  • Zabpehely: gazdaságos, és ha otthon ledarálod, a fehér liszt helyettesítésére is tökéletesen alkalmas. A zabpehelyliszt palacsintához, galuskához, süteményekhez is használható.
  • Köles: édeskés íze más gabonákhoz nem hasonlítható. Gluténmentes, könnyen emészthető, mindemellett gazdag fehérjeforrás is.

 Szerző: Petri Nóra, táplálkozási és életmód tanácsadó, természetgyógyász hallgató