A szokás nagy úr, mondják, így sokszor eszünkbe sem jut, hogy a nap első étkezése gyanánt mást is lehetne fogyasztani a megszokott ételeken kívül. Pedig ezek a rutinok sincsenek kőbe vésve. Elég szétnézni a világ napindító étkezései között, és rögtön láthatjuk, hogy mennyire változatosan lehet indítani a napot: Costa Ricában a legnépszerűbb reggeli például a babos rizs (gallo pinto), Egyiptomban a falafel vagy ful medames (babos főtt egytálétel) vagy elég csak ránézni egy tipikus angol reggelire.
A megszokásokon pedig nemcsak érdemes túllépni, de kifejzetten javasolt is, főleg akkor, ha kisbaba, kisgyermek van a háznál, hiszen a “jó evő” gyerekek “nevelésének” nulladik lépése a változatosság. Ha ők sem szokják meg, hogy csak egy-kétféle étel létezik, akkor sokkal könnyebb lesz velük elindulni vendégségbe, étterembe vagy utazni is, hiszen sokkal nyitottabbak lesznek mindenféle újdonságra. Érdemes lehet tehát kísérletezni, és hetente egy-két alkalommal valamilyen újfajta reggelit beiktatni. Erre gyűjtöttünk most össze ötleteket és recepteket.
1. Reggeli közel-keleti kuszkusztál
Hozzávalók:
A kuszkuszt leöntjük a forró víz és tej keverékével, majd hagyjuk, hogy pár perc alatt megszívja magát. Ezután összekeverjük a fűszerekkel, édesítővel, görög joghurttal és az aszalt sárgabarackkal, datolyával, mandulával és pár szelet naranccsal tálaljuk.
2. Reggeli kókuszos-málnás bulgurkása
Hozzávalók:
A bulgurt és kókuszreszeléket összekeverjük, majd le is önthetjük a víz és a tej forró keverékével, és így hagyjuk lefedve, hogy megszívja magát 15-20 perc alatt vagy meg is főzhetjük a tejjel és vízzel. Ha elkészült a bulgur, összekeverjük az édesítővel, vaníliával, majd málnával és kókuszchipsszel kínáljuk.
3. Zabmuffinok, zabsütemények
A zabpehely sült formában is tökéletes reggelire és millióképpen variálható. Ráadásul előre elkészíthető, így ha kevés az időnk, akkor reggel csak kivesszük a dobozból az egészséges és tápláló muffinokat, és indulhat is a nap. Az egyik kedvenc tavaszi-nyári receptünk:
Hozzávalók:
Először a banánt, tojást, olívaolajat, citromlevet, mákot, lisztet, tejet botmixerrel egyesítjük, majd mehet bele a többi száraz hozzávaló. Összekeverjük, muffinpapírral bélelt formákba öntjük, és megsütjük 180 fokon kb 20 perc alatt.
4. Banacsinta
A klasszikus palacsinta egészséges és maceramentes változata a banacsinta, amely 6 hónapos kortól piciknek is ideális. A három alap hozzávalót (1 ek zabpehely/zabliszt, 1 banán, 1 tojás) lehet még extrázni például bébispenóttal is, így szép zöld színű kis palacsintákat kapunk.
5. Tojáslepény
Ha tojásos reggeli, akkor gondoljuk újra ezt is, és a tojásos keveréket töltsük piteformába, extrázzuk például túróval, lazaccal és bébispenóttal – máris új értelmet nyer a tojás reggelente.
Hozzávalók:
Serpenyőben olívaolajon pár perc alatt megfuttatjuk a karikákra vágott újhagymát, majd ezután hozzáadjuk a kinyomott vagy apróra vágott fokhagymát. 1-2 perc után mehet hozzá pár részletben a (szükség esetén kicsit feldarabolt) bébispenót, 1-2 perc alatt összeforgatjuk és picit megfonnyasztjuk. A tojásokat egy nagy tálba ütjük, hozzáöntünk egy kis tejet, sót, borsot és az apróra vágott kaprot, alaposan összekeverjük, majd mehet bele a túró is, amivel szintén jól összedolgozzuk. A megsült spenótos hagymát egy kis piteforma aljára tesszük (vagy hagyhatjuk is sütőbe is tehető serpenyőben), erre ráöntjük a tojásos masszát, majd csíkokra szelt lazaccal díszítjük körbe + pár szép levél spenóttal, és 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
6. Reggeli quinoatál tükörtojással
Amiben minden megvan, amire egy energikus napindításhoz szüksége van a szervezetünknek.
Hozzávalók:
A quinoát megfőzzük a zacskó utasításai szerint, közben 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral borított tepsin megsütjük a koktélparadicsomot is egy kis olívaolajjal, sóval, borssal 15 perc alatt. A tojást ízlés szerint megsütjük. A bébispenótot összekeverjük egy kis olívaolajjal, sóval, zöldfűszer-keverékkel, majd tálaljuk az elkészült (olívaolajjal és sóval összekevert) quinoával, tükörtojással és paradicsommal.
7. Toastok, szendvicsek
Habár a különböző szendvicsek is klasszikusnak mondhatók, itt is nagyon gyakran megragadunk a vaj/margarin, sonka, sajt szentháromságánál. Pedig egy minőségi szelet kenyér tökéletes alapot jelenthet arra, hogy megpakoljuk mindenféle földi jóval. Tavasszal például spárgával, eperrel, cukkinivel, sült retekkel vagy éppen zöldborsóval; margarin helyett pedig ricottával, kecskesajttal, (zöldborsó)humusszal vagy éppen kéksajtkrémmel. Nyáron pedig jöhet majd a sárgadinnye, barack vagy a málna!
Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró