Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


A diéta nem megy vakációra!

A gluténérzékenyek egyetlen „gyógymódja” az élethosszig tartó, gluténmentes diéta. A cöliákia sajnos soha nem megy vakációra, velünk marad a családi összejöveteleken és a nyaralásokon is. 

Minden érintett számára nagy fejtörést okoz a családi nyaralás, iskolai kirándulás, tábor étkezéseinek a megoldása. 

Hogyan nyaraljunk biztonságban? 

Erre a kérdésre a válasz roppant egyszerű: maximálisan körültekintően. Sajnos a kivitelezés ennél sokkal bonyolultabb, hiszen rengeteg tervezést, utánajárást, szervezést igényel. 

A családi nyaralások helyszínét meghatározza, ha bármelyik családtag lisztérzékeny vagy egyéb diétát kell tartania. A legbiztonságosabb, ha mi magunk gondoskodunk az ételeinkről, és olyan nyaralóhelyet keresünk, ahol van lehetőség a főzésre. Ha ezt az opciót választjuk, érdemes előre megtervezni pontosan és részletesen a menüt a reggelitől a vacsoráig, hogy a nyaralás valóban nyaralás legyen mindenki számára, ne a konyháról szóljon a pihenés. Ha van fagyasztási lehetőség, ezzel rengeteg időt tudunk spórolni, hiszen előre lehet félkész- vagy teljesen elkészített ételeket magunkat vinni. A foglalás előtt tájékozódjunk a bevásárlási lehetőségekről, kutassuk fel, hogy a környéken van-e mód gluténmentes ételek, péksütemények beszerzésére. 

Sok család szeretne azonban úgy nyaralni, hogy a konyha közelébe se kelljen mennie. Ilyenkor a szállodai foglalás előtt mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a szálloda séfjével és nagyon aprólékosan beszéljük át a részleteket. Kérdezzünk rá a reggeli és a desszert lehetőségekre is. Ma már a legtöbb szállodában a svédasztalos étkezéseknél jelzik az ételeknél az allergéneket. Amit nem szabad soha elfelejteni, az a keresztszennyeződés. Olyan étteremben, ahol használnak gluténes alapanyagokat, a keresztszennyeződés lehetősége mindig fennáll. Ráadásul a büféasztalos étkezésnél minden vendég maga szed az ételekből. A legtöbb ember számára nem jelent semmiféle problémát, ha a tésztás kanállal merít a pörköltből, viszont mi, érintettek ettől már betegek lehetünk. Hiába készült gluténmentes alapanyagokból a pörkölt, a tésztás kanáltól már „szennyezett” lett. Ha mégis vállaljuk a kockázatot, étkezés előtt mindig kérjük ki a szakács segítségét, vezessen körbe az ételek mellett, mutassa meg, hogy miből válogathatunk. A legtöbb helyen nagyon segítőkészek és általában arra is van lehetőség, hogy a konyháról frissen szedjenek nekünk a tányérra. Ha előre jelezzük az érkezésünket, desszertről és reggelinek való péksüteményekről is gondoskodni szoktak. Ha esetleg erre az adott szálláshelyen nincs lehetőség, vigyünk magunkkal kész, csomagolt kenyeret, zsemlét. 

Ó, IÓ, táborozni jó! 

C:\Users\kohar\AppData\Local\Temp\Rar$DIa20352.48257\2021-06-13-20-16-59-618.jpg

A legtöbb gyerek életében a nyári táborok hatalmas élményt nyújtanak, ahová évről évre visszavágynak. Mi, szülők persze már jóval a táborozás előtt izgulunk, hogy hogyan fogják megoldani az étkezést, féltjük a gyerekeinket, nehogy betegek legyenek. A gluténérzékeny gyerekek élete rengeteg lemondással jár a mindennapokban: nem kóstolhatják meg a barátok finom sütijét a suliban, az iskola büfében nem lehet megvenni a hívogató kakaós csigát, suli után pedig elég kicsi az esély, hogy a sarki cukrászdában tudjanak enni egy szelet sütit a barátokkal. Nekem évek óta görcsben van a gyomrom a táborozás gondolatától, de mindig sikerül megtalálni azt a lehetőséget, hogy fantasztikus élmény legyen a lányomnak a tábor, és ne lógjon ki a sorból a diétája miatt. Szerencsére egyre több speciális táborozási lehetőség is van az érintett gyerekek számára, ezek a táborok gyerekszemmel biztosan a Kánaánt jelentik: mindenki ugyanazt eszi, nem kell az étkezésből gondot csinálni, csak felszabadultan jól kell érezni magukat. A hagyományos táborok esetén legelőször beszéljük át a pontos részleteket a táborvezetővel. Ha nem tudják biztosítani a diétás étkezést, keressünk alternatív lehetőségeket. Jó opció lehet, ha találunk olyan ételkiszállító céget, amelyik minden nap biztosítja, kiszállítja a tábor helyszínére a meleg ételt. A tábor idejére előre le tudjuk adni a rendelést. Érdemes a vacsorára is gondolni. Reggelire, uzsonnára pedig készíthetünk tartós élelmiszerekből csomagot. Ne felejtsük el a nassolnivalókat sem, mert lehet, hogy nem lesz mód a helyi kisboltban, büfében gluténmentes nasik vásárlására. 

Ha a tábor konyháján van fagyasztási lehetőség, akkor mi magunk is el tudjuk készíteni a heti főtt ételeket. Egyszemélyes adagokat porciózzunk olyan tárolóedénybe, ami fagyasztható és melegíteni is lehet benne. Érdemes felcímkézni a dobozok tetejét. Legyen rajta a gyerek és az étel neve. 

Én mindig szoktam egy kisebb zacskóba gluténmentes édességeket is készíteni, amit a táborvezetőnek adok át. 

A strandon az is jó….

Hogy van lángos és palacsinta, csak sajnos nem gluténmentes.

Ha nyár, akkor strand, és természetesen a strandon is kell étkezni. Nagyon kevés az olyan hely, ahol ezt helyben meg tudjuk oldani, így inkább mindig arra készüljünk, hogy azt esszük, amit viszünk. Igen, tudom, a lángos és a palacsinta is frissen a legjobb, de még a hideg palacsinta is jobb, mint csak nézni, ahogy a többiek eszik a csokitól tocsogó strandos verziót. Csomagoljunk a hűtőtáskába szendvicset, gyümölcsöket és élvezzük a napsütést, a hűsítő vizet. 

Hűsítő desszertek 

A nagy melegben jól tud esni a fagylalt és a jégkrém mindenki számára. Nagyon sok fagyizó kínálatában találunk már gluténmentes tölcséreket, fagyikat, de itt is legyünk mindig nagyon körültekintők, hiszen a keresztszennyeződés lehetősége bármikor fennállhat. Elég egy morzsa a fagyiba a hagyományos tölcsérből és már tönkre is teheti a napunkat. Ezért a biztonságosabb opció, ha fagyi helyett a garantáltan gluténmentes jégkrémet választjuk. 

Vásároljunk tudatosan a nyaralásra! 

C:\Users\kohar\AppData\Local\Temp\Rar$DIa20352.9769\2021-06-13-20-17-45-086.jpg

Ma már a boltok polcain és a fagyasztópultokban egyre több kész, illetve félkész gluténmentes ételt találhatunk. Széles a választék az előre csomagolt péksüteményekből, kekszekből, müzliszeletekből is. Célszerű olyan nasikat, rágcsálnivalókat vásárolni, amik jól bírják az utazást, a nagy meleget és nem igényelnek hűtést. Sok cég csomagolja a termékeit igazán praktikusan, kisebb mennyiségek külön csomagolva, ezeket a gyerekek önállóan is tudják kezelni a táborozás alatt. Érdemes alaposan körülnézni az Auchanban kapható gluténmentes termékek között, hiszen ott minden megtalálható, amire szükségünk lehet a nyaralás alatt. 

Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról és a bőrünk védelméről sem! Kellemes nyarat kívánok mindenkinek! 

Konyhai praktikák a nyaraláshoz

 

  1. Ha strandra, kirándulni készül a család, érdemes a hűtőtáskába jégakku helyett fagyasztott ásványvizet tenni. Ezzel sok helyet tudunk spórolni, ráadásul a táskánk is könnyebb lesz. A mentes vizet tegyük éjszakára a fagyasztóba, napközben pedig ahogy olvad, fogyasszuk el. 

  2. A nagy melegben nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Sokszor a gyerekek erről szeretnek elfelejtkezni a játék hevében. Készíthetünk együtt gyümölcsös jégkockákat, így sokkal csábítóbb lesz számukra a pohár víz. A jégkockatartóba tegyünk friss gyümölcsdarabkákat, öntsünk rá vizet, és tegyük pár órára a fagyasztóba. A jégbe fagyott gyümölcs nagyon mutatós. 

  3.  Ha olyan helyre megyünk nyaralni, ahol mi magunk fogunk főzni idegen konyhában, mindig vigyünk magunkkal tiszta vágódeszkát, fakanalat. Erre azért van szükségünk, mert a gluténszennyeződést a fa eszközökből nem tudjuk maradéktalanul kimosni. 

  4. A nyaralás előtt készítsünk olyan süteményeket, sós rágcsákat, amik sokáig eltarthatóak és nem igénylenek hűtést. Ilyen pl. a linzer, kekszek, sós, sajtos rudak és a zserbó. 

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet