Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Mézeskalács-torta

Jancsi és Juliska kedvenc álom havi desszertje, ami nem csak isteni finom, de egészen különleges szintre emeli az ünnepi mézeskalács mániát. Ha egy szóval kéne jellemezni az ízét, akkor annyit mondanánk, hogy maga a tömény karácsony. Ez az a desszert, amit akkor sem tudsz abbahagyni, amikor már minden másnak csak a morzsája maradt az asztalon. Jelige: „Csak még egy kicsit...”

1. lépés

A száraz alapanyagokat (liszt, cukor, fűszerek, só, sütőpor, reszelt citrom héja és szódabikarbóna) összekeverjük.

2. lépés

Hozzáadjuk a vajat és összedolgozzuk, majd egyenként a tojásokat is a masszához adjuk és jól kikeverjük.

3. lépés

Ezután hozzáadjuk a mézet, a tejet, és a vaníliát és simára keverjük – egy lágy, krémes masszát kapunk.

4. lépés

A kandírozott narancsot, citromot és gyömbért csak a végén keverjük hozzá.

5. lépés

A masszát kettéosztjuk és két tapadásmentes tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha megszúrjuk és a tészta nem tapad a fogpiszkálóra, kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni.

6. lépés

Ha kihűlt, a lapokat kettévágjuk, hogy 4 egyforma tortalapot kapjunk.

7. lépés

A krémhez habosra keverjük a mascarponét a porcukorral és a krémsajttal.

8. lépés

Majd hozzákeverjük a görög joghurtot és a (kezeletlen) narancs reszelt héját.

9. lépés

A krém egy részével megkenjük az első tortalapot (kb. ugyanolyan vastag legyen a krém réteg, mint maga a tortalap), majd erre rátesszük a másodikat, ezt is megkenjük és ugyanígy járunk el a harmadik adag tortalappal és krémmel is.

10. lépés

A maradék krémmel bevonjuk a tortát és szeletelés előtt jól lehűtjük (legalább 2 órát hűtsük). Akár egész éjszakára is a hűtőbe tehetjük a megkent tortát, de ebben az esetben csak tálalás előtt vonjuk be krémmel, különben a külső réteg krém kiszárad.

11. lépés

Tálaláskor meghinthetjük őrölt fahéjjal.
Havas Dóra
gasztroblogger
Tudj meg többet
Tálalás: 6 főre
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 50 perc

hozzávalók

liszt 35 dkg
barnacukor 30 dkg finomítatlan
gyömbér 2 teáskanál őrölt
fahéj 2 teáskanál őrölt
őrölt szegfűszeg 1 teáskanál
őrölt szegfűbors fél teáskanál
szerencsendió negyed teáskanál
sütőpor 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 evőkanál
fél teáskanál
tojás 3 db
méz 2 evőkanál
vaj 20 dkg
1,5 % -os tej 2 dl
vanília kivonat 1 teáskanál
citrom reszelt héj 1 db
kandírozott narancshéj, citromhéj és gyömbér vegyesen 3 evőkanál

A krémhez

mascarpone 25 dkg
porcukor 10 dkg
krémsajt 25 dkg natúr
görög joghurt 2-3 evőkanál sűrű
narancs héja 1 db

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!