Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Húsvéti kalács

Tojás, sonka, torma, és a húsvéti asztal elmaradhatatlan kelléke, a kalács. Nálunk minden húsvéti reggeli elmaradhatatlan része az ötös fonatú, fürjtojással megtűzdelt fonottkalács. Nem egy ördöngösség, és nincs annál jobb, mint amikor a srácok a sülő kalács illatára ébrednek. Bármilyen fonással elkészítheted, de a klasszikus ötös fonattal készül, Krisztus öt sebére utalva. Nem bonyolult, és ha már csináljuk, akkor maradjunk a hagyományoknál.

1. lépés

1 dl tejet langyosíts meg, morzsold bele az élesztőt és egy kevés cukrot.

2. lépés

Amikor felhabosodott, a többi hozzávalóval együtt alaposan dagaszd ki, ezt lehet géppel és kézzel is.

3. lépés

Formázd cipó alakúra, majd egy kilisztezett tálban konyharuha alatt keleszd duplájára.

4. lépés

Oszd öt egyenlő részre, sodord ki a szálakat, és kezdődhet a fonás.

5. lépés

Amikor kész vagy, akkor letakarva pihentesd még 30 percig.

6. lépés

Kend le a felvert tojással, ha teszel bele főtt tojást, akkor azt most tedd meg, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre.

7. lépés

Ekkor takard le egy alufóliával, csökkentsd a hőfokot 170-re, és kb 30 perc múlva kész is vagy. Aranybarnának és alul-felül kopogósnak kell lennie.
Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 90 perc
Elkészítési idő: 60 perc

hozzávalók

liszt 500 g
tej 3 dl
vaj 70 g
cukor 100 g
tojás sárgája 3 db
élesztő 20 g
egész tojás a kenéshez 1 db
fürjtojás 10 db

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!