Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

InspirációkGluténmentes formakenyér

A legalapvetőbb élelmiszerünk a kenyér. Az igazán jó kenyér héja hangosan ropog, a belseje pedig puha. Igaz ez a hagyományos és a gluténmentes kenyérre is. Ez a kenyér pontosan ugyanolyan, mint a hagyományos. Az elkészítési módja viszont eltér a hagyományos kenyér készítésétől. A gluténmentes kenyér tésztája sokkal lágyabb, rettenetesen ragacsos, de a végeredmény pont így lesz jó. Nagyon fontos, hogy a formázás közben se tegyünk több lisztet a tésztához, mint amennyit a recept ír, inkább húzzunk a kezünkre vékony, púdermentes gumikesztyűt, amit enyhén olajozzunk be. Így majd nem ragad a tészta a kezünkhöz. A kenyértészta dagasztását végezhetjük olajos kézzel, dagasztógéppel vagy a kézi keverőgép dagasztóspiráljával. Sára lányom, a kisült, friss kenyeret először megszagolja, aztán óvatosan megnyomkodja, fülelve a ropogás hangját. A legtöbbször még langyosan vágom le a kenyér csücskét, Sára pedig gyorsan, úgy, ahogy van, üresen falja be. A kihűlt kenyeret felszeletelem, bezacskózom, és beteszem a fagyasztóba. Így kiolvasztás után olyan, mint frissen sütve.

1. lépés

Egy keverőtálba mérjük ki az útifűmaghéjat és folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. Ezt hagyjuk állni 1-2 percig, míg enyhén zselés állagú lesz. Közben a liszthez keverjük hozzá az élesztőt és a sót, majd ezt öntsük a zselés vízhez.

2. lépés

A kenyértésztát alaposan dagasszuk meg, közben az olajat fokozatosan adjuk hozzá. A gluténmentes kenyéralapunkat nem kell túl sokáig dagasztani, de nagyon fontos, hogy csomómentes, egynemű tésztát kapjunk. 

3. lépés

A tésztát olajos kézzel, enyhén olajos sütőpapíron gyúrjuk át, és formázzuk meg. Sütőpapírral együtt emeljük át a megformázott kenyerünket egy kenyérsütő formába. Én egy kb. 12x30 cm-es formát használok. Tetszés szerint egy éles kés vagy penge segítségével vágjuk be pár helyen a kenyér tetejét. Ezzel tudjuk megelőzni, hogy a kenyerünk magából kikelve ott repedjen, ahol ő akar. 

4. lépés

A sütő aljába, egy lábosba tegyünk 2,5 dl vizet, és melegítsük fel a sütőt 50 fokra.

5. lépés

A kenyerünket az 50 fokos sütőben kelesszük 40 percet. 

6. lépés

A megkelt kenyeret vegyük ki, és a sütőt melegítsük 180 fokra. A vizet a sütés végéig hagyjuk a sütő aljában.

7. lépés

180 fokon süssük a kenyeret 40 percig, majd óvatosan és gyors mozdulattal emeljük ki a kenyeret a sütőpapír segítségével a formából, és tegyük vissza a sütő rácsára még 20 percet sülni. 

8. lépés

A megsült kenyeret rácsra téve hűtsük ki. 
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 120 perc
Elkészítési idő:

hozzávalók

jó minőségű, gluténmentes kenyérliszt (Auchanban kapható It’s us miklos bread mix / It’us miklos universal mix liszt / Schär B mix liszt) 500 g
gluténmentes szárított élesztő 7 g
útifűmaghéj 10 g
10 g
langyos víz 500 g
olaj 20 g

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!