Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Áfonyás kalácskoszorú glutén- és tejmentesen

Nekem az aszalt áfonya az egyik kedvenc csemegém. Szeretem csak úgy, önmagában falatozni vagy sós magvak mellé rágcsálni, de a legnagyobb kedvencem, mikor egy puha kelt tészta köntöst kap. Most egy kalácstésztába csomagoltam, és koszorút készítettem belőle. Ennél szebb sorsa nem is lehet számomra az áfonyának. A kalács tésztája elég semleges ízű, nem túl édes, így sós vajjal is nyugodtan fogyaszthatjuk vagy megkenhetjük a kedvenc lekvárunkkal. Az áfonyás verzió után pedig érdemes kipróbálni ezt a tésztát egyéb töltelékkel, akár kakaós csiga formában is.

1. lépés

A rizsitalt langyosítsuk meg a mézzel, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc.

2. lépés

Tegyük keverőtálba a lisztet, az útifűvet, a sót és keverjük össze. A tojást lazán verjük fel, adjuk a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztővel és az olvasztott margarinnal együtt.

3. lépés

Nagyon alaposan dagasszuk meg a tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük legalább 40 percet.

4. lépés

Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.

5. lépés

A megkelt tésztát tegyük liszttel megszórt felületre, osszuk négy egyenlő részre, majd formázzunk belőle bucikat. A bucikat egyesével nyújtsuk ki kb. 15x20 cm-es téglalappá. A hosszabbik oldal mentén a téglalapok felétől vágjuk be vékony csíkokra a tésztát, a be nem vágott felére oszlassunk el az 50 g aszalt áfonyát. Tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a bevagdosott rész kerüljön felületre. A feltekert tésztákat tegyük a tortaformába, így kapunk egy koszorút.

6. lépés

A tetejét kenjük le tojásos tejjel, és szobahőmérsékleten pihentessük kb. 30 percet.

7. lépés

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.

8. lépés

Allergének: a bread mix liszt gluténmentes búzakeményítőt tartalmaz, ezért búzaallergiások nem fogyaszthatják; tojás
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók

miklos bread mix liszt 500 g
por állagú útifű 10 g
Auchan bio rizsital 300 g
friss élesztő 25 g
Auchan tojás 1 db
Auchan akácméz 1 nagy evőkanál
olvasztott margarin 50 g
1 nagy csipet
Auchan aszalt áfonya 200 g

hozzávalók a tetejére

Auchan tojás 1 db
Auchan bio rizsital 1 evőkanál

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!