Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Az első, célirányos gluténmentes vásárlás

 

 

A cöliákia diagnózisát nem könnyű lelkileg feldolgozni. Úgy érezzük, hogy fenekestül fordult fel az egész életünk. Hiába tudtunk jól sütni, főzni, mindent újra kell tanulnunk az alapoktól. Új alapanyagokkal kell megismerkednünk, de szerencsére nincs olyan hagyományos ételalapanyag, aminek ne lenne gluténmentes alternatívája, vagy ne tudnánk valamivel helyettesíteni. 

Friss diagnózissal a kezünkben nem egyszerű  az első bevásárlás. Célszerű  előtte elolvasni pár kipróbált receptet, számba venni, hogy mit, mivel fogunk helyettesíteni. Ebben a cikkben próbálok ehhez segítséget nyújtani. 

Hol vásároljunk?

Az első vásárláshoz egy olyan boltot keressünk, ahol bőséges a gluténmentes választék. Fontos  szempont, hogy a számunkra fogyasztható termékek egy helyen, jól jelzetten legyenek megtalálhatóak, mert ez kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a vásárlást. Javaslom, térjetek be egy Auchan áruházba, és keressétek az egészséges életmód szigetet, mert hatalmas a választékuk.  

A kenyér és a pékáruk

A legalapvetőbb élelmiszerünk a kenyér. Azt eszünk reggelire, vacsorára, csomagolunk belőle szendvicset és időnként a főtt étel mellé is előkerül. Gluténmentes kenyérből már sokfélét találunk a boltok polcain, vagy a fagyasztó pultokban. Érdemes az első vásárlás alkalmával pár darabot betenni a kosarunkba, hiszen nem árt, ha van otthonra ”vésztartalék”.

Ha úgy döntünk, hogy pékműhellyé alakítjuk át a konyhánkat, érdemes jó minőségű gluténmentes kenyérliszteket vásárolni. Először ki kell próbálnunk, hogy melyik lisztből készült péksütemény íze jön be a legjobban, ezért érdemes többféle lisztet beszerezni kisebb mennyiségben és nem egyféléből sokat (még akkor sem, ha éppen nagy akció van).

A gluténmentes lisztekből sajnos hiányzik a sikér, ami a tészták rugalmasságát biztosítja, ezért  a kelt tészták készítésekor még a kész lisztkeverékek mellé is mindig használok psyllium rostot, vagyis útifűmaghéjat. Ettől lesz finom, puha belezetű a kenyerünk, zsemlénk, kalácsunk.

A kenyér és egyéb kelt tészta nélkülözhetetlen alapja az élesztő, ami lehet friss és szárított is, de arra figyelnünk kell, hogy garantáltan gluténmentes legyen. 

Érdemes még megemlíteni a kenyér, illetve kelt tészták kapcsán, hogy gyári lisztkeverékek nélkül is finomakat tudunk sütni, de ehhez több alapanyagot kell megvásárolnunk. Ilyen alaplisztek például a lenmag-, csicseriborsó-, köles-, és hajdinaliszt. 

Mi legyen a reggelivel?

Reggeliző pelyhekből, müzlikből, kásákból elég nagy ma már a választék. Természetesen csak azt vehetjük meg, amiben nincs semmilyen glutént tartalmazó gabona, vagyis érdemes ezekből a jelzetten gluténmenteset választani. Itt kiemelném a zabot, a zabpelyhet, zablisztet, zabitalt: ezek kizárólag akkor fogyaszthatók, ha a gyártó a csomagoláson egyértelműen feltünteti, hogy gluténmentes. 

Mi kell a főzéshez?

A kenyérsütésen túl is szükségünk van lisztekre. Lisztet használunk a főzéshez pl. sűrítéshez, panírozáshoz, sütemények sütéséhez. Mikor hagyományos konyhát vezetünk, akkor egyféle lisztből bármit el tudunk készíteni, mert ugyanazt használjuk a rántáshoz, mint a linzer tésztájához. Ha elsétálunk az Auchan gluténmentes árukat kínáló polcai előtt, rögtön szembetűnik, hogy számtalan fajta liszt között tudunk válogatni. Érezhetjük úgy, hogy ez a bőség zavara, de aki szeret sütni és főzni, annak ez maga a Kánaán. 

Hét évvel ezelőtt, mikor mi kezdtük a diétát, még közel nem volt ekkora választék. Volt két-három féle kenyérliszt és rizsliszt. Ma már rengeteg gyártó készít kenyérlisztet, süteményekhez való liszteket és egyéb célliszteket például nokedlihez, fánkhoz, lángoshoz, linzerhez, palacsintához, daragaluskához és a sort még hosszan lehetne sorolni. Ezek a lisztek nagyon megkönnyítik a frissen diagnosztizáltak életét és természetesen mindenki másét is a rohanó hétköznapokban. Amikor meglátjuk a felhozatalt a boltokban, ne essünk kétségbe, hagyjunk időt magunknak megismerni a lehetőségeket. 

Az elengedhetetlen rizsliszt

Amiről mindenképpen szót kell ejteni külön, az a rizsliszt. A rizsliszt létezik fehér, barna és teljes kiőrlésű barna változatban. Ez a liszt lesz a diétás konyhánk legkedvezőbb árfekvésű lisztje, ebből érdemes többet vásárolni. Sokan használják a kukoricalisztet is, mint alaplisztet. Én személy szerint ezt annyira nem szeretem, a rizs semlegesebb ízű, és a színe is megegyezik a hagyományos liszt színével. 

A lisztek mellett nem árt, ha van pár csomag keményítőnk is.  A hagyományos étkezési keményítő általában kukoricából készül, de ezen kívül forgalomban van tápióka és burgonya keményítő is.   

A lisztes polcok közelében megtaláljuk az egyéb helyettesítő termékeket. Amikor Sára lányom diagnózisát kézhez kaptuk, a pici lányom nagy szemekkel nézett rám kétségbeesve: „Én akkor már soha többet nem ehetek tejbegrízt!” Természetesen ehet. Sőt grízes tésztát és grízes-meggyes rétest is, hiszen a gríz gluténmentes alternatívája a főzés és sütés közben pontosan ugyanúgy viselkedő rizsdara. Ízre, szagra, állagra tökéletesen ugyanolyan, mint a hagyományos gríz. Sokan a gríz helyett a kukoricadarát használják, ez tényleg ízlés kérdése. 

Mi van a pasztákkal?

A tészták között is érdemes alaposan körülnézni. Valószínű sok-sok tésztát fogtok ti is megkóstolni, mire megtaláljátok a  kedvenceteket. A legtöbb tészta kukoricából készül, ez látszik a színükön. Az elmúlt pár évben a gyártók szerencsére jelentősen bővítették a tészta kínálatot, már nem kell lasszóval vadászni a csicseriborsó, lencse, hajdina alapú tésztákat sem. 

Vettünk liszteket, sikért helyettesítő útifűmaghéjat, valamilyen darát, keményítőt, tésztát és élesztőt. Tulajdonképpen ezekkel az alapanyagokkal már el is indulhatunk egy új úton, és nekiállhatunk kísérletezni a konyhánkban. 

Ne feledkezzünk meg az édességekről sem!

De még mielőtt elhagyjuk a boltot, nézzünk körül az édességek között. Pótoljuk a kedvenc kekszünk helyét gluténmentes kekszekkel, nápolyikkal és vizsgáljuk meg a csoki felhozatalt, mert a hagyományos csokoládék között szintén találunk számunkra fogyaszthatót. Ahogy az előző cikkemben már írtam: alapszabály, hogy mindent olvasni kell, ami nem jelzetten gluténmentes. Mindenképpen olyan termékeket keressünk, amin van „nyomokban tartalmazhat” információ is, és ha ott sincs semmi gyanús, akkor a boltból kifelé menet már ehetjük is a jutalom csokinkat. 

A következő cikkben kipakoljuk a bevásárlószatyrainkat és megnézzük, hogy a frissen vásárolt alapanyagokat mihez és hogyan tudjuk felhasználni. 

Szerző: Kohári Éva, gasztroblogger, matematika és fizika szakos tanár, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

 

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet