Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Minden hazai Auchan áruházat defibrillátorral szereltek fel és a munkatársak újraélesztési képzést kaptak

Az Országos Mentőszolgálatnak nagy segítség lehet az azonnal megkezdett újraélesztés Budapest, 2013. december 19. – Mind a 19 hazai áruházát defibrillátorral szerelte fel az Auchan Magyarország Kft. A 10 millió forint értékű beruházás nem profit szempontú befektetés – megelőzési céllal szerelte fel életmentő készülékekkel bevásárlóközpontjait az áruházlánc. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai nagyobb eséllyel tudják megmenteni a kiérkezésükig szakszerű elsősegélyben részesített betegeket, a defibrillátorokkal jelentősen nő az esélye a sikeres újraélesztésnek. A megvásárolt készülékek gyermekek újraélesztésére is alkalmasak.

December elejére, még a karácsonyi szezon előtt beüzemelték mind a 19 hazai Auchan áruházban azokat a félautomata defibrillátorokat, melyeket bárki képes használni. A készülékek magyarul beszélnek, egyetlen gomb van rajtuk és kárt okozni nem is lehetséges velük: csak indokolt esetben lépnek működésbe.

Az áruházláncnál évente 40 millió vásárló fordul meg, mégis mindössze 0-5 olyan rosszullét fordul elő, amikor újraélesztés szükséges. Ennek ellenére határozott úgy az áruházlánc vezetése, hogy a 10 millió forintos egyszeri beruházás mellett dönt, minden áruházban defibrillátort üzemel be és tart fent, valamint a munkatársait is újraélesztési képzésben részesíti. A biztonsági munkatársak mellett a vevőszolgálati és az áruházi kollégák közül is többen kaptak képzést, hogy a segítség a lehető leghamarabb érkezhessen. Fontos, hogy a vásárlók azonnal tájékoztassák rosszullét esetén az áruházlánc munkatársait, akik indokolt esetben az újraélesztés megkezdése mellett a mentőszolgálatot is azonnal, az életmentéssel párhuzamosan riasztják. A mentőszolgálat munkatársaival közvetlen kapcsolatban álló diszpécserközpont jelzését követően néhány percen belül a mentőszolgálat munkatársai is megérkezhetnek a könnyen megközelíthető, főútvonalak mentén elhelyezkedő áruházakhoz. A mentők kiérkezéséig azonban fontos, hogy a szakszerű ellátás és a defibrillátor szükség szerinti alkalmazása megtörténjen, így ugyanis a betegnek jelentősen javulnak a túlélési esélyei.

Magyarországon évente több ezer hirtelen szívmegállás történik utcán, munkahelyen, vagy akár bevásárlás közben. Az esetek többségében megmenthető volna a bajba jutott, ha azonnal elkezdődne az újraélesztés és lenne a környéken egy defibrillátor készülék is. Az áruházlánc programja az életmentést szolgáló, példamutató kezdeményezés” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

„Vállalásunkat, hogy áruházainkat biztonságossá tettük, a jövőben is tartani fogjuk, így évről évre ismétlő képzéseket tartunk munkatársainknak és a készülékek üzemben tartására is odafigyelünk. Reméljük, minél kevesebb alkalommal kell majd a készülékeket használnunk, de ha szükséges lesz, a bajba jutott vásárló biztosan kap azonnali, szakszerű segítséget. Akár egyetlen vásárló életének megmentése is bizonyítani fogja, hogy megérte elvégezni ezt a beruházást, hiszen az emberi élet forintban nem kifejezhető” – tette hozzá Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere.