Három ISO minősítés hazánkban elsőként a maglódi Auchannak

Az áruház vállalta, hogy független, nemzetközi szervek ellenőrzik a működését évente Maglód, 2011. szeptember 21. – A maglódi Auchan áruház 2011 során három, nemzetközi ISO minősítésnek is megfelelt, a hazai hipermarketek közül elsőként. A minőségirányítási (ISO 9001), a környezetirányítási (ISO 14001) és az élelmiszer-biztonsági (ISO 22000) szabványoknak megfelelve az áruház működése hatékonyabb lett, ennek hatását a vásárlók a szolgáltatások kiemelkedő minőségén érezhetik.

A három ISO minősítés elérését több hónapos felkészülés és a működési rendszerek átalakítása előzte meg, a rendszer kialakítása 2010 novemberében kezdődött. A fejlesztéseket és átalakításokat az áruház szabványokért felelős munkatársai több munkacsoportban végezték, egy tanácsadó cég irányításával. A felkészülés 2011 áprilisában fejeződött be több felülvizsgálat és ellenőrzés után.

A nemzetközi minősítések megszerzésének legfontosabb eredményei az Auchan működésében a szervezeti kultúra fejlődése, az összehangoltabb működés kialakítása, ezáltal a költséghatékonyság növelése.

Az ISO minősítések a vásárlók szemszögéből

ISO 9001 minőségirányítási szabványnak megfelelve a vásárlók számára nyújtott szolgáltatások az összehangolt munkafolyamatoknak köszönhetően javulnak, így például gyorsabb kiszolgálás, kevesebb sorban állás jellemző a pénztáraknál.

ISO 14001 környezetirányítási szabványnak megfelelően, a megújuló energiaforrásokat egyre szélesebb körben  használja az áruház, valamint a csomagolóanyagok és a hulladék mennyiségének csökkentése mellett az energiafogyasztás csökkentésére is figyelnek.

Az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági szabvány szerint működő rendszerben a termékeket az alapanyag kezelésétől a gyártásterven át a tárolásig szigorúan ellenőrzik.

„Áraink mellett szolgáltatásaink minősége az, amely megkülönböztet minket versenytársainktól. Büszkék vagyunk erre a 3 minősítésre, ilyen elismerést csak kevés kereskedelmi vállalat nyer el. Azáltal, hogy áruházunk megfelel három komoly nemzetközi szabványnak, vállaltuk, hogy áruházunk működését évente, független nemzetközi szervek ellenőrzik. Mi így garantáljuk vásárlóink számára, hogy termékeink és szolgáltatásaink mögött minőség van” – mondta Nagy István áruházigazgató.

Háttérinformáció az ISO minősítésekről:

Az ISO-ról általában

• az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) célja, az ipari szabványok nemzetközi koordinálása és hogy azok egységesítését elősegítse
  • a szervezetet a második világháború után hozta létre 25 tagország , működésének lényege, hogy a különböző szakterületek nemzetközi szabványait műszaki bizottságok dolgozzák ki, amelyek titkársági teendőit a tagországok látják el
  • Magyarország látja el az élelmezési termékek szabványosítását végző műszaki bizottság, továbbá annak a gabonafélék és hüvelyesek szakterületet átfogó albizottságának titkársági feladatait. Hazánkat az ISO-ban a Magyar Szabványügyi Testület, az MSZT képviseli.

ISO szabványok

• a szabványokat az egyes piacok igényei alapján, az adott ipari, műszaki és kereskedelmi szektoroknak a szakértői dolgozzák ki
  • olyan nemzetközi műszaki megállapodások, amelyek lehetővé teszik a technológiák világméretű egyeztetését; egyfajta keretrendszert jelentenek, de nem állapítanak meg konkrét szabályokat, vagy törvényeket
  • az ISO keretrendszereket a működésükbe beépítő vállalatoknak kell feltölteniük tartalommal, szabályokkal, saját piacuk és működésük sajátosságait figyelembe véve
  • a beépített ISO szabványok szerint működő vállalatokat független auditáló testületek felügyelik, hogy valóban az önként átvett nemzetközi szabvány szerint működnek-e

A vállalatok azért részesítik előnyben az ISO keretrendszereket, mert ezeknek köszönhetően hatékonyabban, költségkímélőbb módon tudnak működni. A nemzetközileg egységes keretek szabályozottabb, ezáltal átláthatóbb rendszert teremtenek, melyben pontosabb az információáramlás, könnyebben betaníthatóak az új munkatársak és a vállalat folyamatosan fejlődhet működésének minden területén.

ISO 9001 minőségirányítási nemzetközi szabvány

Az ISO 9001 szabvány célja biztosítani azt, hogy a termelési és szolgáltatási folyamatok minden körülményét pontosan és megfelelően tervezzék meg és működtessék, a megfelelő feljegyzéseket őrizzék meg és hogy intézkedések történjenek a bekövetkező problémák megoldására.

ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer

Az ISO 14001 a világ legelismertebb és széles körben használt keretrendszere, mely segít a környezettudatos vállalatirányítás kialakításában. Ennek köszönhetően a vezetőség úgy működtetheti a vállalatot, hogy tevékenységükkel ne veszélyeztessék az emberek egészségét, és minél kevésbé terheljék a munkahelyi, települési és természeti környezetet.

Nagy előnye többek között, hogy javulhat általa a piaci megítélés, elkerülhetők a bírságok, javul a kapcsolat a hatóságokkal, a zöld szervezetekkel, csökkenhet a hulladékkezelés, az anyagfelhasználás, az energiafelhasználás költsége.

ISO 22000 nemzetközi élelmiszerbiztonság-irányítási rendszer

Az ISO 22000 az egyetlen élelmiszeripari szabvány, amely nemzetközileg elfogadott, tanúsítható, és alkalmas az élelmiszeripari elosztási lánc minden résztvevője számára, országtól és terméktől függetlenül. Az ISO 22000 nemzetközi szabványnak köszönhetően a vevők felé egyértelműen bizonyítani tudja az adott vállalat, hogy terméke, szolgáltatása biztonságos élelmiszert eredményez. A szabvány hatékony keretet szolgáltat az élelmiszerbiztonság fejlesztéséhez.

Háttérinformáció az Auchanról:

Az idén 50. születésnapját ünneplő, a mai napig is családi tulajdonban lévő Auchan csoport a kereskedelem területén a világ 8. legnagyobbjaként nyilvántartott cégcsoport, melynek hipermarket ágazata 2010-ben 229 ezer embert foglalkoztatott a világ 12 országában. A magyar leányvállalat hazánk 18. legnagyobb munkáltatójaként 5 600 főt foglalkoztat, 12 áruházat üzemeltet Magyarországon, melyek közül 9 Budapesten és környékén helyezkedik el, további három pedig vidéken (Székesfehérvár, Kecskemét és Miskolc) működik. A vállalat széles választékáról és diszkont árairól ismert. Nagy alapterületű áruházaiban a vállalat 40-70 ezer különböző termékféleséget kínál a vásárlóknak. Az Auchan feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a vásárlóerő növeléséhez és vásárlói életminőségének javításához.