Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Az országban egyedülálló, speciális bevásárlókocsit vezet be minden áruházában az Auchan

– A kocsi segítségével a fogyatékkal élők családtagjaikkal együtt, olyan kényelmesen vásárolhatnak mostantól, mint bárki más Budaörs, 2014. december 3. – Egy Angelman szindrómás lány édesanyja javaslatára egyedi fejlesztésű bevásárlókocsi beüzemelését jelentette be a Fogyatékkal élők világnapján az Auchan. Az Angelman szindrómások mellett a Down-szindrómás, autista, értelmi sérült, vagy mozgáskorlátozott fiatalok életében is komoly változást jelent a beruházás, összesen több tízezer család számára megoldást nyújtva, minden hazai áruházban. Ezentúl ők is családtagjaikkal együtt vásárolhatnak a speciális kocsi segítségével. Emellett egy korszerű, elektromos mopedet is tesztel a budaörsi áruház, mely az idős, túlsúlyos személyek, vagy a veszélyeztetett terhes kismamák számára is megoldást nyújt.

Az Auchan Magyarország másodszor nyerte el a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést, MEF alapító tagvállalat, és a Nyitottak vagyunk! kezdeményezésnek is tagja, jelenleg több mint 360 megváltozott munkaképességű, fogyatékkal, vagy egyéb krónikus betegséggel élő munkatárs dolgozik a vállalatnál. Minden áruházban dolgozik megváltozott munkaképességű kolléga, a csapatok érzékenyítő tréningeket is kapnak, hogy valóban befogadó közösség fogadja az érintett munkatársakat.

Az áruházlánc vásárlóival kapcsolatban is figyel arra, hogy a fogyatékkal élők és családjaik a lehető legkényelmesebb körülményeket tapasztalják az Auchan áruházakban. Kerekesszékesek számára kialakított pénztárakkal és szélesebb bejárati kapukkal és folyosókkal alakították ki az áruházakat, szintén a mozgáskorlátozottak számára létesített, alacsony zöldség-gyümölcs mérleggel, valamint emelt számú mozgáskorlátozott parkolóval is várja érintett vásárlóit az áruházlánc. A vakok és gyengén látók pedig a bejáratoknál kérhetnek segítséget a vásárláshoz, munkatársi kíséret formájában – biztonsági, valamint pénztáros munkatársak is képzést is kaptak a különböző fogyatékkal élő személyek segítésére. A fenti szolgáltatások mellett most egy, az országban egyedülálló bevásárlókocsit üzemeltet be minden áruházában a vállalat. A különleges kocsik két héten belül minden áruházban megtalálhatóak lesznek.

„A nyáron a lányommal volt lehetőségünk külföldön egy hasonló speciális bevásárlókocsit kipróbálni. Végre egy-egy pillanatra levehettem róla a szemem és nyugodtan vásárolhattam. Mindkettőnk számára élmény volt megtapasztalni, hogy valahol számítanak ránk és teljesen természetes a jelenlétünk. Ezt szerettük volna Magyarországon is elérni, és most sikerült!" – mesélte el Kádár Réka, a Magyar Angelman Szindróma Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki ötletével megkereste az áruházláncot.

„A különleges kocsi létrehozásához nem egy átlagos bevásárlókocsit alakítottunk át, hanem külön legyártattuk azt, a Pető intézet és az Angelman Alapítvány javaslatai alapján. A célunk az volt, hogy az érintett beteg, vagy fogyatékkal élő gyermekek ugyanúgy együtt lehessenek vásárlás közben a szüleikkel, mint bármely más családok. Több tízezer család számára nyújthat megoldást ez a kocsi, melyet minden áruházban az üzletsoron helyezünk el és megkülönböztető dekorációval láttuk el. Itt Budaörsön emellett még egy teszt jelleggel bevezetett elektromos moped is itt helyet kap, ez utóbbit bárki használhatja, akinek a mozgás nehézséget jelent, legyen szó idős, túlsúlyos személyről, vagy akár veszélyeztetett terhes kismamáról” – mondta Kiss Virág, foglalkoztatást támogató HR vezető.

„Ez a speciális moped az igénybevevőknek lehetőséget ad a gondtalan, kényelmes nézelődésre, vásárlásra” – tette hozzá Stéger Krisztina, a Sorstársi Tanácsadó Szolgálat vezetője, a MEOSZ képviseletében.

„Szociálisan érzékeny emberek, akiknek eltökélt célja, hogy segítsenek olyanoknak, akik segítségre szorulnak. Az Auchan Magyarország vezetése követendő példát mutatott ebben, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy velünk is bármikor előfordulhat, hogy közvetve vagy közvetlenül rászorultakká válunk” – hangsúlyozta Makk Ádám, Pető Intézet kommunikációs vezetője.