Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Az Auchan a leginnovatívabb támogató 2013-ban

A MAF díját a miskolci Baráthegyi Erdei Iskola támogatásáért nyerték el, ahol a fogyatékkal élő fiatalok mindennapjaiba tekinthetnek be az általános iskolás diákok Budaörs, 2013. október 4. – Az Auchan Magyarország Kft. nyerte el a MAF Társadalmi Befektetések 2013 „Leginnovatívabb Támogatói Program” kategória 1. helyezését a miskolci Szimbiózis Alapítvány „Baráthegyi Erdei Iskola” létrejöttének támogatásáért. Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány (az Auchan csoport nemzetközi alapítványa) 4 millió forinttal támogatta a Szimbiózis alapítványt idén tavasszal, azzal a céllal, hogy a támogatásból elindítsanak egy különleges erdei iskolát. A tábor során az általános iskolások betekintést nyerhettek a fogyatékkal élők mindennapjaiba, és megtapasztalhatták, hogyan válnak fogyatékkal élők a társadalom aktív tagjaivá. A program valódi szemléletváltást ért el: a diákok az egyhetes tábor után befogadóbb, egymás iránt is nyitottabb szemlélettel tértek haza.

Az Auchan Magyarország Kft. még tavasszal rajzpályázatot hirdetett 5-6. osztályos tanulóknak, ahol az öt, legtöbb szavazatot kapott pályamű tulajdonosa elvihette az osztályát és kísérő tanárait május, június, vagy szeptember hónapban egy egyhetes táborozásra a Baráthegyi-majorság öko-parkjába, ahol fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek élnek és dolgoznak. A majorság öko-parkjában számos érdekesség mellett egy különleges manufaktúra is található, ahol fogyatékkal élők gondoznak állatokat, termesztenek növényeket és hoznak létre a helyben termelt alapanyagokból kézműves termékeket. Az 5 egyhetes tábor 120 gyermeknek változtatta meg a szemléletét, melyről maguk a diákok és az osztályfőnök is beszámolnak az első erdei iskolában forgatott filmben.

„Mivel évek óta foglalkoztatunk áruházainkban megváltozott munkaképességű munkatársakat, immár több mint 150 ilyen kollégánk van, ezért különösen fontosnak tartottuk azt is, hogy az öko-parkot megismerő gyerekek találkozhassanak fogyatékkal élőkkel. Szeptember végéig mind az 5 tábor sikeresen lezajlott, rengeteg tapasztalattal, teljes szemléletváltással tértek haza a gyerekek beszámolóik alapján. A legnagyobb öröm mégis az számunkra, hogy az erdei iskola folytatódhat, mi tulajdonképpen lehetővé tettük, hogy elinduljon egy, az azóta már fenntarthatóvá vált modell, így nem csak az általunk finanszírozott öt csoport, de mostantól bármelyik iskolás osztály megismerheti ezt a még egyedi intézményt és különleges lakóit. Örülök, hogy egy ilyen program létrejöttét támogathattuk!” – mondta el Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs és fenntartható fejlődés igazgatója.

„Fontos eredmény, hogy a köztudatba bekerült a Baráthegyi Erdei Iskola, hogy a fogyatékkal élők képesek értékteremtésre! Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy azon gyerekek, akik hozzánk jöttek erdei iskolába, nem csak a fogyatékos emberekkel lettek elfogadóbbak, hanem az egymás iránti nyitottságuk, figyelmi képességük is fejlődött. Örömhír, hogy néhány napja megkaptuk az erdei iskola minősítést is a KOKOSZ-tól – előzőleg egy szakmai bizottság ellenőrizte a tábort –, így mostantól minősített erdei iskolaként működhetünk, hosszú távon fenntarthatóan. A minősítés által Magyarországon az összes diák számára a Baráthegyi majorság erdei iskolája egy elérhető szolgáltatássá vált, így állami finanszírozásból is igénybe vehetik az általános iskolák. Az Auchan által elnyert MAF díj pedig számomra is meglepetés volt! Nagyon pozitív szakmai visszajelzés, mely azt bizonyítja, hogy ez egy nagy találkozás volt az Auchannal, hiszen egy hosszú távú koncepciót támogattak, egy fenntartható társadalmi szolgáltatást tettek lehetővé, ami elnyerte a szakma elismerését is!” – mondta el Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a díjátadón.