A vásárlók 80%-a választja a kártyahely nélküli, olcsóbb set top box készülékeket

– A digitális átállást követő napokban is dömpingre számít az Auchan, jelentős készlettel és akciókkal várja a vásárlókat Budaörs, 2013. július 31. – Az Auchan felkészülten várja a digitális átállásra az utolsó napokban reagáló vásárlókat is, hiszen az áruház kínálatában többféle digitális vételre alkalmas készüléket és set top boxot is találhatnak az érdeklődők, nagy készlettel készül az áruház ezekre a napokra. A vásárlók 80%-a a belépő szintű, kártyahely nélküli (azaz későbbi előfizetésre nem alkalmas) készüléket választja. 20% körüli azon vásárlók aránya, akik a kártyahelyet, vagy emellett fél/egyéves előfizetést is tartalmazó dekódert vesznek. A set top boxok iránt az utóbbi napokban, hetekben fokozatosan nőtt a kereslet, míg júniusban 50%-kal nőtt a set top boxok forgalma, július első felében már többszörösére emelkedett, július utolsó és augusztus első napjaiban ennél is magasabb forgalom várható.

Az áruházlánc tapasztalatai szerint elsősorban a MinDig TV matricával ellátott, alsó és középkategóriás készülékeket keresik a vásárlók, az átállás előtti, utolsó napokban is, az átállást követő első napokban pedig minden bizonnyal az belépő szintű készülékeket részesítik majd előnyben a vevők. A belépő szintű készülékeknél 7-8000 forint körüli áron ­–értékesítik az áruházláncban az eladott készülékek darabszámának 80%-át, de ez a forgalom mintegy 65%-át teszi ki értékben. Ezzel szemben a kártyahelyet és esetleg plusz fél, vagy egyéves előfizetést is tartalmazó készülékeket a vásárlók 20%-a választja, ezek az eladott készülékek a forgalom 35%-át képezik. A kártyafoglalatos készülékkel a 7 alap csatorna mellett további 10 csatorna fogható: a set top box vásárlók 10 %-a kártyafoglalatos, de előfizetés nélküli készüléket választ, hogy bármikor meggondolhassa magát és előfizethessen.

Az áruházlánc 15 áruházát érinti a július 31-i átállás, további 4 áruház (két miskolci, a debreceni és a szegedi) vonzáskörzete és vásárlói pedig az október 31-i átállás idején lesz érintett. A vidéki áruházak vonzáskörzetében az az áruházlánc tapasztalata, hogy magasabb azon vásárlók aránya, akik analóg vétellel televízióznak, így közülük többen választanak most set top box készüléket, mint a főváros környéki vásárlók, akik közül már többen átálltak a digitális készülékekre, vagy korábban beszerezték a digitális vételhez szükséges set top boxokat. Az Auchan Magyarország Kft. mind a 19 áruháza akciókkal, minden igényt kielégítő kínálattal és jelentős készlettel várja a vásárlókat, az elkövetkező napokban, hetekben is.

Háttérinformáció a digitális átállásról:

A digitális átállás elsősorban azokat érinti, akik eddig hagyományos készülékkel, szoba- vagy tetőantennával néztek televíziót. Nekik egyszeri költségként be kell szerezniük egy set top boxot, vagy egy jelátalakítóval rendelkező televíziót – ahol pedig nem elérhető a digitális földfelszíni vétel, ott parabola antenna és beltéri egység beszerzése szükséges. Ez azonban a 98%-os lefedettség miatt mindössze a tévénézők igen kis hányadát érinti.