Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Mától eltűnik a műanyagzacskó az Auchanban

A mai napon búcsút int az Auchan a súlyosan környezetszennyező műanyagzacskóknak, amibe eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt pakoltuk a leméréshez és a hazaszállításhoz. A gurigáról letéphető nejlonok helyett különböző környezetbarát csomagolóeszközökbe tehetjük a kiválasztott termékeket, amivel évi 172 tonna műanyaghulladéktól kíméljük meg a környezetünket.

Az Auchan vásárlói eddig is választhattak nejlon helyett környezetbarát csomagolóeszközöket, az újdonság az, hogy mától csak ezek maradnak forgalomban. A zöldséget és gyümölcsöt környezetbarát zacskóban, hat termék tárolására is alkalmas zöldség-gyümölcs táskában, illetve mosható, praktikusan összetekerhető ReTasakokban vihetjük haza. A péksüteményekhez pedig biopamut zsákokat használhatunk, amelyek otthoni tárolásra is alkalmasak. Ezeket szintén ki lehet mosni, és egy következő alkalommal újra fel lehet használni a vásárlásnál. A textilzsákon kívül egyszer használatos, ám teljes egészében újrahasznosítható, illetve lebomló, 100%-ban papírból készült zacskóba is tehetjük a pékárut. Miután a megvásárolható tasakokat jórészét többször is használhatjuk, ezeket érdemes mindig magunknál tartani, de természetesen arra is van lehetőség, hogy az Auchanban vett termékeket a saját csomagolóeszközünkben vigyük haza. 

Az Auchan Magyarország azért szünteti meg elsőként a nejlonzacskókat, hogy előmozdítsa a környezettudatos vásárlási szokások kialakulását és mérsékelje a háztartásokban keletkező műanyaghulladék mennyiségét, amivel számításaik szerint a vállalat évi 172 tonnát tud megspórolni. A műanyagzacskó azért is rendkívül káros, mert pár órás használat után a természetbe kerülve 200 év alatt bomlik le, az újrahasznosítása pedig jelenleg igen korlátozott, legfeljebb 30%. A megoldás tehát egyértelműen az, ha nem kerül forgalomba. Ezt erősítette meg az a vizsgálat is, amit a ZeroKarbon végzett az Auchan Magyarország számára. Ők azt számították ki, hogy a 172 tonna műanyagnak mennyi a karbonlábnyoma. Az eredmény 328.31 t CO2 e-kibocsátás lett, ami így talán nem sokat mond, de úgy már igen, hogy ezt a mennyiséget egy év alatt körülbelül 16500 kifejlett fa képes elnyelni, melyhez a legmegengedőbb becslések szerint is 16.5 hektár területre van szükség. Nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben ma ültetnénk el ezt a 16500 fát, akkor — fafajtól és növekedési jellemzőktől függően — a facsemetéknek legalább 15-25 évre lenne szüksége ahhoz, hogy elérjék azt a kort, melyben egy év alatt képesek a fent említett szén-dioxid mennyiséget megkötni.

Innentől kezdve az Auchan Magyarországtól már nem kerülhetnek ki a műanyagzacskók, hiszen nemcsak az áruházakban következik be a változás, hanem az online kiszállításoknál is. Azért, hogy a már természetben eldobott rollbagektől és egyéb hulladékoktól is megtisztítsák az áruházak környezetét, a vállalat a munkatársai számára szemétszedési akciót hirdet, Ne menj el mellette! névvel. 

Az Auchan bízik abban, hogy a vásárlók szintén partnerek lesznek ebben az úttörő lépésben, és hamarosan versenytársai is követik példáját, hogy az élelmiszerkereskedelem és -vásárlás az eddigihez képest jelentősen környezetkímélővé váljon.

Budapest, 2022. április 19.

Áruházaink ünnepi nyitvatartása!

Kedves Vásárlónk, március 29-én (péntek), március 31-én (vasárnap) és április 1-én (hétfő) áruházaink zárva tartanak!

Tovább olvasom
Termékvisszahívás - Szentkirályi szénsavmentes, 1,5L

A Szentkirályi Magyarország kéri azon fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, melynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el a...

Tovább olvasom
Vízválasztó lesz a húsvét a kiskereskedelemben

Az ünnepi szezonok általában mindig erős időszakok a kiskereskedelemben, így a húsvét is. Ez az ünnep azért különösen fontos a kereskedőknek, mert a húsvéti forgalom elég megbízható előrejelzést ad egész évre – állítják az Auchan szakértői. Ennek pedig most, a vásárlóerő megtartá...

Tovább olvasom