Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Az Auchan már 13 áruházban megmenti a naponta megmaradó, friss pékárukat

Az Auchan nem csak a Föld Napján, de minden egyes nap törekszik arra, hogy fenntartható módon működjön: már 13 magyarországi áruházában hasznosítja és juttatja el a megmaradó, friss pékáruját a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével. Elsősorban idősek, gyermekek és nagycsaládosok étkeztetését segítő alapítványokhoz kerülnek a pékáruk. Idén már 30 ezer rászoruló étkezéséhez járul így hozzá a vállalat.

Évente világszerte 1,3 milliárd tonna, Magyarországon pedig 1,8 millió tonna élelmiszer megy kárba, és ezzel hasznosítás nélkül semmisül meg az előállításukhoz szükséges értékes erőforrás, többek közt az ivóvíz is.  Különösen aggasztó adat ez annak fényében, hogy ma a világon kb. 1,3 milliárd ember alultáplált.1

Az élelmiszerekkel való felelős gazdálkodás tehát korunk egyik kiemelt kérdése, amelyre válaszul az Auchan 2014-ben Magyarországon is megkezdte élelmiszermentési programját. Partnerként felkérte az Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, hogy a szervezet segítsen az élelmiszermentés folyamatában. Az Egyesület felkutatja azokat a jótékonysági szervezeteket, akiken keresztül az élelmiszeradományok eljuthatnak a nélkülözőkhöz, szervezi az élelmiszermentést, ellenőrzi, hogy a termékek megfelelő helyre kerüljenek. Az együttműködés sikerét mutatja, hogy a program a kezdetek óta folyamatosan bővült, jelenleg 13 áruházban gyűjtik össze és szállítják el minden nap végén a feleslegessé vált pékárut idősek, gyermekek és nagycsaládosok étkeztetését segítő alapítványokhoz. 

„A program keretében 2017 márciusáig közel 225 tonna pékáru hasznosításáról és adományozásáról gondoskodtunk. Terveink szerint idén 60 civil szervezeten keresztül közel 30 000 rászoruló rendszeres étkeztetéséhez járulhatunk hozzá, így a hasznosított pékáruk mennyisége 2017-ben eléri a 400 tonnát Magyarországon. Fontosnak tartjuk, hogy az adományok biztosan jó helyre kerüljenek, ezt garantálja számunkra a Magyar Élelmiszerbank Egyesület” – ismertette az élelmiszermentés céljait Gál Judit, kommunikációs igazgató.  

„Az Élelmiszerbanknál hiszünk abban, hogy két fontos cél egyszerre valósulhat meg projektünk segítségével, a környezetvédelem, az élelmiszerpazarlás megszüntetésén keresztül, illetve a nélkülözők megsegítése. Nagyon fontos számunkra, hogy az élelmiszeripari vállalatokban partnereket találjunk az élelmiszermentés folyamatához. Örülünk annak, hogy az Auchan is melletünk áll ennek a nemes célnak a megvalósításában” tette hozzá Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.

Az Auchan áruházak élelmiszermentéséről ajánljuk figyelmébe a mellékelt kisfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=6WliutoR7Ds

1 Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai alapján