receptet találtunk
Az ősz és a tél egyik legkedveltebb levese a sütőtökkrémleves. Ezt rengetegféle módon lehet készíteni, én most egy zöldséges verziót hoztam. Akik nem rajonganak annyira a sütőtök ízéért, azok is bátran próbálják ki, szerintem nem fognak csalódni. Mi nagyon kedveljük a csípős ételeket, ezért nem sajnáltam belőle a jalapeño paprikát, de ez természetesen elhagyható. A hagyományos tejszín helyett készíthetjük laktózmentes, illetve növényi tejszínnel is.
Kép forrás: saját forrás
A bacont vágjuk vékony csíkokra, és pirítsuk ropogósra. Ha szükséges, tegyünk hozzá egy csepp olajat. A ropogós baconchipset merjük ki az olajból, és tegyük félre a tálalásig.
A zöldségeket pucoljuk meg.
A hagymát vágjuk apró kockákra, a sárgaréppát karikázzuk fel, és futtassuk meg a baconből kisült zsíron.
A többi zöldséget (krumpli, karalábé, fehérrépa) kockázzuk fel, tegyük a lábosba. Öntsük fel az alaplével, szórjuk rá a durvára vágott petrezselymet, és főzzük puhára.
Az előre megsütött sütőtökszeleteket tegyük a levesbe a tejszínnel együtt, és botmixer segítségével turmixoljuk krémesre.
A levest alaposan forraljuk fel, közben fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, jalapeñoval (esetleg egyéb chilipaprikával), szerecsendióval.
A tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg.
Tálaljuk a levest a baconchipssel, pirított tökmaggal, locsoljuk meg tökmagolajjal, és ízlés szerint tejszínnel.
Allergének: