receptet találtunk
Amikor gluténmentes diétára lettem ítélve, az egyik legnagyobb fájdalmam az igazi sajtos stangli volt. Nagyon szerettem minden olyan szendvicset, aminek az alapja a ropogós sajtos, puha belezetű stangli. Ezt a gluténmentes variációt azt hiszem nehéz überelni, pláne, ha vastagon megkenjük egy pikáns tormás krémmel, megpakoljuk gazdagon húsvéti főtt sonkával, tojással és mindenféle zöldséggel, amit csak a hűtőben találunk. Nálunk a húsvéti reggeli nem is lehetne ennél jobb és kívánatosabb. Próbáljátok ki ti is, higgyetek el, igazán megéri.
Kép forrás: saját forrás
Langyosítsuk meg a tejfölt, keverjük hozzá a cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt.
Egy keverőtálban vagy a dagasztógépben keverjük össze a lisztet, a sót, az útifűvet, adjuk hozzá a tojást, a felfuttatott élesztőt és a vizet. Alaposan dagasszuk meg, miközben az olajat fokozatosan adagoljuk hozzá.
Enyhén olajos kézzel gyúrjuk át a tésztát, és osszuk 6 egyenlő részre. Formázzunk a kezünkkel a bucikból kb. 10 cm hosszú rudakat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tojássárgáját keverjük össze a tejjel, és kenjük meg vele a stanglik tetejét.
Szobahőmérsékleten kelesszük 60 percet.
A sütőt melegítsük fel 180 fokra. A megkelt stanglik tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és 30-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő nagyban függ a sütőtől!
A megsült stanglikat szedjük rácsra, és várjuk meg, míg kihűlnek.
A tormakrémhez készítsünk egy besamelmártást: a vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk egész halvány aranybarnára. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet és forraljuk fel. Ízesítsük majonézes tormával, sóval és frissen őrölt feketeborssal.
A kihűlt stanglikat vágjuk félbe, kenjük meg a tormás krémmel, és pakoljuk meg alaposan sonkával, főtt tojáskarikákkal, zöldségekkel és reszelt sajttal.
Allergének: