receptet találtunk
A sütőtök hihetetlenül sokoldalú zöldség. Rengeteg ételhez keverhetjük sütés után, mivel az íze elég semleges. Rostban gazdag, ezért jól laktat, a szénhidráttartalma kevesebb, mint egy almának. Amellett, hogy finom, sok fontos tápanyag van benne. Kb. húsz deka sült sütőtök fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Az A-vitamin fontos a szemek egészségéhez. A sütőtökben lévő karotinok bőrvédő hatásúak, így késleltetik a bőr öregedési folyamatát. Ebben a desszertben a sütőtök kiegészítője egy görög joghurttal készült túrókrém. A joghurtban sokféle élő baktériumkultúra található. Ezek jó hatással vannak a bélflóránkra, ez pedig az immunrendszerünk egyik fontos pillére. A túró kiváló fehérjeforrás, a kalóriatartalma pedig alacsony. Ha mindezt megspékeljük egy kis mézzel, dióval, kevés gluténmentes zabpehellyel, akkor igazán laktató, fenséges desszertet tudunk készíteni, ami ráadásul segíti az immunrendszerünk megfelelő működését is.
Kép forrás: saját forrás
A sütőtök darabokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és locsoljuk meg 1-1 evőkanál mézzel.
180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt süssük puhára, közben a méz rákaramellizálódik a tökre.
A megsült szeletekről távolítsuk el a héját és botmixerrel pürésítsük krémesre, közben adjunk hozzá kevés fahéjat.
Tegyük egy tálba a túrót, a joghurtot, locsoljuk meg a citrom levével, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a mézet, majd krémesítsük szép simára botmixerrel.
A ropogós réteghez egy serpenyőben pár per alatt karamellizáljuk meg a rusztikusra vágott diót a mézzel. Amikor már kezd aranyosodni a színe, adjuk hozzá a zabpelyhet is. Az elkészült ropogóst terítsük enyhén beolajozott sütőpapírra.
4 db tálkába rétegezzük a krémeket: alulra mehet a sütőtökös, aztán a túrós réteg és a végén szórjuk meg a ropogós dióval.
Jól lehűtve tálaljuk.
Allergének: