Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Sütőtökös pohárdesszert gluténmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A sütőtök hihetetlenül sokoldalú zöldség. Rengeteg ételhez keverhetjük sütés után, mivel az íze elég semleges. Rostban gazdag, ezért jól laktat, a szénhidráttartalma kevesebb, mint egy almának. Amellett, hogy finom, sok fontos tápanyag van benne. Kb. húsz deka sült sütőtök fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Az A-vitamin fontos a szemek egészségéhez. A sütőtökben lévő karotinok bőrvédő hatásúak, így késleltetik a bőr öregedési folyamatát. Ebben a desszertben a sütőtök kiegészítője egy görög joghurttal készült túrókrém. A joghurtban sokféle élő baktériumkultúra található. Ezek jó hatással vannak a bélflóránkra, ez pedig az immunrendszerünk egyik fontos pillére. A túró kiváló fehérjeforrás, a kalóriatartalma pedig alacsony. Ha mindezt megspékeljük egy kis mézzel, dióval, kevés gluténmentes zabpehellyel, akkor igazán laktató, fenséges desszertet tudunk készíteni, ami ráadásul segíti az immunrendszerünk megfelelő működését is.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók tökös alap

4 db 8x12 cm-es sütőtök darab
4 teáskanál Auchan akácméz
1 kávéskanál fahéj

hozzávalók túrós krém

250 g Auchan félzsíros túró
125 g Auchan görög joghurt
fél db citrom reszelt héja és leve
3 evőkanál Auchan akácméz

hozzávalók ropogós réteg

2 evőkanál Auchan akácméz
2 marék durvára vágott dió
2 evőkanál gluténmentes zabpehely

elkészítés

1

A sütőtök darabokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és locsoljuk meg 1-1 evőkanál mézzel.

2

180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt süssük puhára, közben a méz rákaramellizálódik a tökre.

3

A megsült szeletekről távolítsuk el a héját és botmixerrel pürésítsük krémesre, közben adjunk hozzá kevés fahéjat.

4

Tegyük egy tálba a túrót, a joghurtot, locsoljuk meg a citrom levével, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a mézet, majd krémesítsük szép simára botmixerrel.

5

A ropogós réteghez egy serpenyőben pár per alatt karamellizáljuk meg a rusztikusra vágott diót a mézzel. Amikor már kezd aranyosodni a színe, adjuk hozzá a zabpelyhet is. Az elkészült ropogóst terítsük enyhén beolajozott sütőpapírra.

6

4 db tálkába rétegezzük a krémeket: alulra mehet a sütőtökös, aztán a túrós réteg és a végén szórjuk meg a ropogós dióval.

7

Jól lehűtve tálaljuk.


Allergének: