Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Sütőtökös muffin gluténmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A dinnye, a sütőtök vásárlása elég nagy lutri: vagy finom, ízletes, vagy kevésbé jó. Ez a sütőtök esetében már csak a megsütése után derül ki. Ha véletlen ilyen darabba botlunk, nehogy kidobjuk, készítsünk belőle fenséges ételeket, desszerteket. Az ősz egyik legkedveltebb levese a sütőtökrém leves. Ezt feldobhatjuk pirított tökmaggal és baconnel. A megsült tök nagyon jó ízt és színt ad egy egyszerű krumplipürének. A péksüteményeknél is merjünk nyugodtan kísérletezni. Egy kevés pürésített tök a kenyértésztába keverve kifejezetten jó állagúvá teszi a zsemlét, bagelt. A desszert felhasználásánál pedig számtalan lehetőségünk van. Most egy sütőtökös muffin receptet hoztam némi csavarral.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók a muffinhoz

300 g sült sütőtök
3 db „M-es” méretű Auchan tojás
250 g Auchan bio rizsliszt
12 g sütőpor
150 g Auchan nádcukor
12 g vaníliás cukor
110 g Auchan étolaj
1 teáskanál fahéj

hozzávalók a krémhez

50 g sült sütőtök
150 g Auchan mascarpone
100 g növényi tejszín
1 evőkanál Auchan porcukor
1 kávéskanál fahéj

hozzávalók a karamellizált dióhoz

50 g Auchan méz
50 g dió

hozzávalók a töltött fügéhez

pár db érett de nem túl puha füge

elkészítés

1

Egy keverőtálban a sütőtököt villával nyomjuk össze, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a nádcukrot és a tojásokat. Keverőgéppel pár perc alatt habosítsuk fel.

2

Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és keverjük csomómentesre, közben az olajat fokozatosan csurgassuk hozzá.

3

Osszuk el a masszát muffin formákba.

4

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.

5

A krémhez a sütőtököt keverjük habosra a mascarponeval, a fahéjjal és a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejszínt és habosítsuk fel újra.

6

Tegyük a krémet habzsákba és díszítsük a muffinok tetejét.

7

A karamellizált dióhoz a diót vágjuk rusztikusra, tegyük egy serpenyőbe a mézzel együtt és folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk pár perc alatt. Amikor elkészült a dió, terítsük olajjal átkent sütőpapírra. Ha kihűlt, díszítsük vele a muffinok tetejét.

8

A maradék krémmel töltsünk meg pár szem fügét. Ehhez a fügéket alaposan mossuk meg és vágjuk be a tetejüket x alakban egész a fügék aljáig, de vigyázzunk, hogy a héját ne vágjuk el. Nyissuk szét a fügéket és töltsük meg krémmel a közepüket. A tetejüket szórjuk meg a karamellizált dióval.


Allergének: