receptet találtunk
Ez egy olyan igazán olasz, tengerparti hangulatot idéző étel lett. A színei, az íze, az illata egészen Amalfiba repített, mert sok évvel ezelőtt pont ott ettem ugyanilyen gnocchit. Az alap gnocchi, ami tulajdonképpen egy krumplis tészta, ezer módon variálható: készülhet belőle édes és sós étel is egyaránt, de tökéltes alapja lehet egy hagyományos ízvilágú magyar nudlinak vagy szilvásgombócnak is. A bolognai ragut pedig tálalhatjuk tésztával vagy rétegezhetjük lasagne lapok közé. Ha gnocchigyártásra adjuk a fejünket, gyúrjunk be nyugodtan nagyobb adagot, és tegyük a fagyasztóba a megformázott gnocchikat még készre főzés előtt. Én egy tálcára szoktam tenni egymás mellé, pár órára a fagyasztóba teszem, utána zacskózom, így nem ragadnak össze. A bolognai ragut sem érdemes elaprózni, mert ez is kitűnően fagyasztható, így elég sok időt tudunk a konyhában megspórolni.
Kép forrás: saját forrás
A burgonyát alaposan mossuk meg, a héjában főzzük puhára. A megfőtt krumplit forrón pucoljuk meg, törjük össze, és hagyjuk kihűlni.
Mérjük a kihűlt krumplihoz a lisztet, üssük rá a tojást, és gyúrjunk rugalmas tésztát.
A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, sodorjuk 1-1,5 cm átmérőjű rudakat, vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra, és egy villa hátuljával nyomkodjunk minden darabkába mintát. Erre nem csak esztétikailag van szükség, hanem a szósz is jobban rátapad a kifőtt gnocchikra.
Bő, sós vízben pár perc alatt főzzük meg a gnocchit. A megfőtt tésztát szűrjük le, és öblítsük át alaposan forró vízzel.
A bolognai raguhoz a hagymát és a bacont vágjuk apró kockákra, és kevés olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a darált húst és a zúzott fokhagymát, süssük fehéredésig.
A sárgarépát reszeljük vékonyra, a zellerszárat vágjuk apró kockákra, adjuk a húshoz.
Fedő alatt pároljuk puhára a ragut. Ha szükséges, kevés vizet adjunk hozzá.
Ha puha a hús, keverjük hozzá a darabolt paradicsomot, a paradicsompürét, fűszerezzük, és rotyogtassuk pár percig.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés vajat, és pirítsuk le a gnocchikat. Ha a serpenyőnk minden része fémből készült, bírja a sütőt, akkor állítsuk nyugodtan ebben össze az ételt. Ha nem ilyen, akkor tegyük a pirított gnocchit tűzálló tálba vagy tepsibe. Öntsük rá a bolognai ragut, szórjuk meg a tetejét vastagon sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a tetején a sajt szépen megpirul.
Tálalás előtt reszeljük meg gazdagon parmezán sajttal.
Allergének: