Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Sütőben sült, bolognai ragus gnocchi gluténmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, matematika és fizika szakos tanár, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Ez egy olyan igazán olasz, tengerparti hangulatot idéző étel lett. A színei, az íze, az illata egészen Amalfiba repített, mert sok évvel ezelőtt pont ott ettem ugyanilyen gnocchit. Az alap gnocchi, ami tulajdonképpen egy krumplis tészta, ezer módon variálható: készülhet belőle édes és sós étel is egyaránt, de tökéltes alapja lehet egy hagyományos ízvilágú magyar nudlinak vagy szilvásgombócnak is. A bolognai ragut pedig tálalhatjuk tésztával vagy rétegezhetjük lasagne lapok közé. Ha gnocchigyártásra adjuk a fejünket, gyúrjunk be nyugodtan nagyobb adagot, és tegyük a fagyasztóba a megformázott gnocchikat még készre főzés előtt. Én egy tálcára szoktam tenni egymás mellé, pár órára a fagyasztóba teszem, utána zacskózom, így nem ragadnak össze. A bolognai ragut sem érdemes elaprózni, mert ez is kitűnően fagyasztható, így elég sok időt tudunk a konyhában megspórolni.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 45 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók a bolognai raguhoz

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500 g Auchan darált pulykahús
100 g Auchan bacon
2 evőkanál Auchan étolaj
100 g darabolt paradicsom-konzerv
1 üveg (680 g) Auchan puree de tomates (paradicsompüré)
1 evőkanál cukor
ízlés szerint
1 nagy csipet frissen őrölt feketebors
1 teáskanál oregánó
fél kávéskanál római kömény
1 db sárgarépa
fél db zellerszár
1 csokor petrezselyem
szükseg szerint víz

hozzávalók a gnocchihoz

600 g főtt burgonya
1 db Auchan tojás
200 g miklos universal mix liszt
10 g

hozzávalók az összeállításhoz

50 g Auchan vaj
ízlés szerint reszelt sajt, esetleg mozzarella
ízlés szerint reszelt parmezán

elkészítés

1

A burgonyát alaposan mossuk meg, a héjában főzzük puhára. A megfőtt krumplit forrón pucoljuk meg, törjük össze, és hagyjuk kihűlni.

2

Mérjük a kihűlt krumplihoz a lisztet, üssük rá a tojást, és gyúrjunk rugalmas tésztát.

3

A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, sodorjuk 1-1,5 cm átmérőjű rudakat, vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra, és egy villa hátuljával nyomkodjunk minden darabkába mintát. Erre nem csak esztétikailag van szükség, hanem a szósz is jobban rátapad a kifőtt gnocchikra.

4

Bő, sós vízben pár perc alatt főzzük meg a gnocchit. A megfőtt tésztát szűrjük le, és öblítsük át alaposan forró vízzel.

5

A bolognai raguhoz a hagymát és a bacont vágjuk apró kockákra, és kevés olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a darált húst és a zúzott fokhagymát, süssük fehéredésig.

6

A sárgarépát reszeljük vékonyra, a zellerszárat vágjuk apró kockákra, adjuk a húshoz.

7

Fedő alatt pároljuk puhára a ragut. Ha szükséges, kevés vizet adjunk hozzá.

8

Ha puha a hús, keverjük hozzá a darabolt paradicsomot, a paradicsompürét, fűszerezzük, és rotyogtassuk pár percig.

9

Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés vajat, és pirítsuk le a gnocchikat. Ha a serpenyőnk minden része fémből készült, bírja a sütőt, akkor állítsuk nyugodtan ebben össze az ételt. Ha nem ilyen, akkor tegyük a pirított gnocchit tűzálló tálba vagy tepsibe. Öntsük rá a bolognai ragut, szórjuk meg a tetejét vastagon sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a tetején a sajt szépen megpirul.

10

Tálalás előtt reszeljük meg gazdagon parmezán sajttal.


Allergének: