Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Somlói gluténmentes pohárdesszert

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A legmenőbb torta a családunkban a somlói torta. Ehhez 3 db piskótát sütök: egy simát, egy kakaósat és egy diósat. A piskótákat egy sűrű, rumaromás cukorsziruppal locsolom meg, majd kapnak egy csökiöntetet és végül rengeteg vaníliás krémmel állítom össze. Ez a pohárdesszert egy egyszerű változata ennek a tortának. A háromféle piskóta helyett egyetlen sima piskóta elég hozzá, de ha van maradék piskótánk, használjuk fel azt nyugodtan. A darált dió helyettesíti a diós piskótát, a cukorszirup és a csokoládé öntet pedig ugyanúgy belekerül a rétegek közé.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók a piskótához

3 db „M-es” méretű Auchan tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál Auchan bio rizsliszt

hozzávalók a krémhez

500 ml Auchan bio rizsital
2 csomag gluténmentes vaníliás puding
2 db „M-es” méretű Auchan tojássárgája
125 g Auchan margarin
4 evőkanál cukor
100 ml növényi tejszín

hozzávalók a sziruphoz

50 g víz
70 g cukor
1 kávéskanál rumaroma
fél db citrom reszelt héja

hozzávalók a csokoládé öntethez

3 evőkanál cukor
1 evőkanál holland kakaó
3 evőkanál víz

hozzávalók az összeállításhoz

30 g darált dió

elkészítés

1

A piskótához a tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd óvatosan forgassuk bele a lisztet.

2

Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre.

3

A krémhez a pudingot, a cukrot, a tojások sárgáját keverjük csomómentesre a rizsitallal és fűzzünk sűrű krémet belőle.

4

A krémet hűtsük le, majd keverjük habosra a margarinnal és a tejszínnel.

5

A sziruphoz a cukrot keverjük össze a vízzel és forraljuk 4-5 percet. Keverjük hozzá a rumaromát és a citrom reszelt héját.

6

A csokis öntethez a kakaóport, a cukrot és a vizet keverjük csomómentesre egy lábosban, majd 5 perc alatt főzzük készre.

7

A piskótából szaggassunk akkora köröket, amekkora pohárban összeállítjuk a desszertet.

8

A poharak aljába tegyünk egy karika piskótát, ezt locsoljuk meg sziruppal, szórjuk meg darált dióval, csurgassunk rá csokiöntetet és halmozzunk rá vaníliás krémet. Ezt ismételjük addig, míg a pohár tele lesz a desszerttel.

9

Az elkészült poharakat tegyük a hűtőbe és hűtsük 1-2 órát, míg az ízek jól összeérnek.


Allergének: