Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Rosé kacsamell mézen karamellizált céklával, édesburgonya mártással és fűszeres kölessel

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A kacsamell már önmagában is fenséges étel, de mézes céklával, édesburgonya mártással és kölessel tálalva egy igazi ünnepi fogás. Aki teljesen átsütve szereti a húst, süsse nyugodtan pár perccel tovább.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 2 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók a kacsamellhez

2 db bőrös kacsamell filé
2 db friss rozmaring
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint Bors

Hozzávalók a mézes céklához

2 db közepes méretű cékla
1 nagy evőkanál evőkanál Auchan akácméz
1 teáskanál Auchan almaecet
1 nagy csipet

Hozzávalók az édesburgony mártáshoz

2 db közepes méretű édesburgonya
200 ml tejszín / Auchan bio rizstejszín
50 g Achan vaj / Auchan margarin
ízlés szerint
1 csipet őrölt szerecsendió
szükség szerint tej / Auchan bio rizsital

Hozzávalók a fűszeres köleshez

150 ml köles
300 ml víz
ízlés szerint
1 nagy csokor petrezselyem / szárított petrezselyem
1 nagy csipet fokhagyma por
1 evőkanál Auchan vaj / Auchan margarin

elkészítés

1

A céklát alaposan mossuk meg és főzzük roppanósra. Főzhetjük hagyományosan vízben, vagy akár 10-12 percig 900 W-on mikrohullámú sütőben. Ha mikróban készítjük, félidőnél fordítsuk meg a céklákat.

2

A kihűlt cékla héját távolítsuk el, vágjuk falatnyi kockákra.

3

Egy serpenyőben olvasszuk meg a mézet, adjuk hozzá a céklát, sózzuk és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá az almaecetet és süssük további 1-2 percig.

4

A köleshez a kölest áztassuk be elkészítés előtt legalább fél órára forró vízbe, így a végeredmény biztos nem lesz kesernyés ízű.

5

A beáztatott kölest öntsük szűrőbe, mossuk át folyóvíz alatt és tegyük egy lábosba. Öntsük hozzá a vizet, sózzuk meg és forraljuk fel. Fedjük le egy fedővel és pároljuk 20 percig alacsony hőmérsékleten. Ha megpuhult a köles és felszívta az összes vizet, fűszerezzük és keverjük hozzá a vajat.

6

Az édesburgonya mártáshoz az édesburgonyákat pucolás után kockázzuk fel, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le a megfőtt burgonyát és keverőgéppel keverjük habosra a vajjal. Botmixert ehhez semmiképp ne használjunk, mert egy ragacsos massza lesz belőle! Keverjük hozzá a tejszínt és ha szükséges, hígítsuk kevés tejjel a megfelelő állag eléréséig.

7

A kacsamellet elkészítés előtt legalább 1 órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Tisztítsuk meg és töröljük szárazra. A bőrét egy éles késsel vagdossuk be, de vigyázzunk, a húsba véletlenül se vágjunk bele, mert ebben az esetben kiszárad.

8

Tegyük a melleket bőrével lefelé egy hideg serpenyőbe, dobjunk mellé 2 ág friss rozmaringot, 2 gerezd kissé megtört fokhagymát, majd tegyük a tűzhelyre. Kapcsoljuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra és süssük a melleket 6-8 percig a bőrös felével lefelé. Ha túl gyorsan pirul, kapcsoljuk lejjebb a tűzhely hőmérsékletét. Ha nagyon sok zsír olvad ki a kacsa bőréből, ezt öntsük le. Fordítsuk meg a melleket és süssük további 2-3 percet.

9

Tegyük serpenyőstől a kacsát 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük további 10 percet. Ilyenkor már a bőre legyen felül, nem kell forgatni. Ha a serpenyőnk nyele nem tűzálló, tegyük át tepsibe.

10

A megsült melleket tálalás előtt pihentessük 10 percet.


Allergének: