Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Rizskoch

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Talán az egyik legegyszerűbb, mindenki által ismert desszert a rizskoch. Ahány ház, annyi szokás, rengetegféle módon készíthetjük. Van, aki tesz hozzá lisztet, mások esetleg pudingot, én pedig jó sok tojást. Akik tejmentes diétán vannak, nekik sem kell lemondaniuk erről a teljesen retro, de fenséges desszertről. Nyugodtan cseréljétek a normál tejet a kedvenc növényi tejetekre.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 90 perc
Elkészítési idő:

hozzávalók

200 g rizs
260 g víz
2x260 g tej/növényi ital
40 g cukor vagy édesítő
1 csipet
6 db "L"-es méretű tojás
16 g vaníliás cukor
100 g vaj / tejmentes margarin
1 db citrom reszelt héja
400 g fagyasztott erdei gyümölcs
100 g cukor vagy édesítő

allergén

tojás

elkészítés

1

A rizst tegyük egy szűrőbe, és forró vízzel nagyon alaposan mossuk át folyó víz alatt.

2

A lecsepegtetett rizst tegyük egy lábosba, öntsük hozzá a vizet, és forraljuk fel. A lábost fedjük le egy éppen rápasszoló tetővel, és kevergetés nélkül főzzük 5-6 percet úgy, hogy épp csak gyöngyözzön a víz. 

3

Adjuk a kicsit felpuhult rizshez az első 260 g tejet, és ismételjük meg az előző lépést: forraljuk fel, majd fedő alatt főzzük nagyon alacsony hőmérsékleten. Időnként ezt már keverjük meg, nehogy leégjen.

4

Ha felszívta a rizs az összes folyadékot, jöhet az utolsó adag tej, ezzel fogjuk teljesen puhára főzni. Mire a rizs megpuhul, szépen megdagadnak a szemek, és az összes tejet magukba szívják.

5

Mivel nem meleg, tojásos rizst szeretnénk enni, ezért a puha rizst hűtsük legalább langyosra. A hűtési folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a lábost hideg vízbe állítjuk.

6

Közben készítsük el a tojásos masszát hozzá. Ehhez válasszuk szét a tojásokat. Először verjük a fehérjét kemény habbá.

7

A tojások sárgáját tegyük egy keverőedénybe, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját és a vajat vagy margarint. Ez utóbbit érdemes kicsit felmelegíteni, így gyorsabban végzünk a keveréssel. 1-2 percig keverjük géppel, majd öntsük az egészet a lehűtött rizshez, és keverjük hozzá. A felvert tojáshabot óvatosan forgassuk bele.

8

Egy kb. 20x26 cm-es tűzálló tálat vagy tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal vagy margarinnal. Ebbe öntsük bele a rizses masszát.

9

170 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt süssük készre.

10

A gyümölcsös szószhoz a fagyasztott gyümölcsöt és a cukrot tegyük egy lábosba, és folyamatos kevergetés mellett rotyogtassuk 2-3 percig.

11

Tálaljuk a felszeletelt desszertet a tetején gyümölcsszósszal.

12

A rizskochot hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.


Allergének: