Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Rakott savanyúkáposzta

Répási Eszter
vezető dietetikus

A savanyú káposzta jó forrása a C-vitaminnak, a B1-vitaminnak és a vízben nem oldódó élelmi rostoknak. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti emésztésünket.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 35 perc

hozzávalók

900 g savanyú káposzta
250 g darált csirkecomb
50 g zabkorpa
1 db vöröshagyma
200 ml natúr joghurt
10 ml olaj
4 gerezd fokhagyma
izlés szerint só (zöldfűszerekkel helyettesíthető)
izlés szerint őrölt kömény
izlés szerint majoranna

elkészítés

1

A hagymákat megtisztítjuk, majd a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk.

2

Egy kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát, valamint a többi ízesítő anyagot.

3

Puhára pároljuk, ha kész levesszük a tűzről és hozzákeverjük a zabkorpát is.

4

A savanyú káposztát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük és a felét egy jénai aljába tesszük.

5

Erre tesszük a megpárolt darált húst, amire pedig a káposzta másik fele jön.

6

A tetejét leöntjük a joghurttal.

7

220°C-os sütőben, alul felül sütve kb 25 perc alatt megsütjük.


Allergének: Glutént tartalmaz Laktózt tartalmaz Tojásmentes

további receptek

Sütőtökös pohárdesszert gluténmentesen A sütőtök hihetetlenül sokoldalú zöldség. Rengeteg ételhez keverhetjük sütés után, mivel az íze elég semleges. Rostban gazdag, ezért jól laktat, a szénhidráttartalma kevesebb, mint egy almának. Amellett, hogy finom, sok fontos tápanyag van benne. Kb. húsz deka sült sütőtök fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Az A-vitamin fontos a szemek egészségéhez. A sütőtökben lévő karotinok bőrvédő hatásúak, így késleltetik a bőr öregedési folyamatát. Ebben a desszertben a sütőtök kiegészítője egy görög joghurttal készült túrókrém. A joghurtban sokféle élő baktériumkultúra található. Ezek jó hatással vannak a bélflóránkra, ez pedig az immunrendszerünk egyik fontos pillére. A túró kiváló fehérjeforrás, a kalóriatartalma pedig alacsony. Ha mindezt megspékeljük egy kis mézzel, dióval, kevés gluténmentes zabpehellyel, akkor igazán laktató, fenséges desszertet tudunk készíteni, ami ráadásul segíti az immunrendszerünk megfelelő működését is. Kohári Éva 40 perc Métereskalács torta glutén- és tejmentesen Ha húsvét, akkor métereskalács. Ez nálunk éppen olyan hagyomány, mint karácsonykor a bejgli. A méteres süteményt a színei és a tészta puhasága teszi ellenállhatatlanná és mindenki számára vonzóvá. A klasszikus verzió tésztáját őzgerincformában sütjük: egy rúd sárga és egy rúd barna piskótát. Ezeket szeleteljük fel, és váltakozva ragasztjuk össze a rózsaszín krémmel, majd öntjük le csokimázzal. A szépség trükkje a szeletelésben rejlik, attól lesz „csíkos”, ha a kész sütemény szeleteit ferdén vágjuk. Ha egy kicsit ünnepi köntöst szeretnénk kölcsönözni ennek a hagyományos verziónak, akkor készíthetünk belőle tortát. Egészen halkan jegyzem meg, hogy a torta variáció még egyszerűbb, mint a hagyományos. Amint a tortát felvágjuk, már elő is bukkannak a méteres csábító csíkjai és színei. Kohári Éva 40 perc