Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Pompás gyümölcskenyér

Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos

Ez az a desszert, ami még a bejglit is lenyomja szkanderban. Amit, ha egyszer elkészítesz az ünnepekre, hagyomány lesz belőle. Amivel, ha egyszer megkínálod a családodat és a barátaidat, tonnányit kell sütnöd belőle a következő karácsonyra. Ez az a desszert, aminek titkos házi receptjét Rákóczi Feri csak itt, csak most és csak veletek oszt meg. Süssétek szeretettel!

Kép forrás: Saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 70 perc

hozzávalók

80 g mazsola
80 g puha aszalt füge
80 g aszalt sárgabarack
100 g mandula
50 g cukrozott citromhéj
50 g cukrozott narancshéj
160 g liszt
4 db extrafriss tojás
125 g vaj
125 g porcukor
10 g vaníliás cukor
4 db tojás
2 evőkanál rum
100 g tortabevonó étcsokoládé
100 g tortabevonó tejcsokoládé
2 evőkanál étolaj vagy olívaolaj
20 szem hámozatlan mogyoró, vagy mandula
2 evőkanál morzsacukor, vagy egyéb díszítés

elkészítés

1

Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket vágjuk apróra, szórjuk meg 2 evőkanál liszttel és lazán keverjük össze, így nem süllyed a tészta aljára.

2

A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.

3

Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat is.

4

Dolgozzuk hozzá a lisztet, a rumot majd az aszalt-gyümölcs keveréket.

5

Öntsük a vajjal kikent őzgerinc formába.

6

Tipp: Kicsit érdemes az asztalhoz veregetni a formát, így a tészta kitölti azt.

7

180 fokon, 50 perc alatt süssük meg, és hagyjuk a tésztát 10 percet pihenni a formában.

8

A csokibevonót meleg vízfürdő felett felolvasztjuk és simára keverjük az olajjal.

9

A süti tetejére csorgatjuk, hogy mindenütt bevonja.

10

A gerinc tetejére a szeleteknél tegyünk egy-egy mogyorót, vagy mandulát díszítésként, de esetleg egyéb díszeket is szórhatunk rá. Minél tovább áll, annál finomabb.


Allergének: mandula, mogyoró

további receptek

Gazpacho – spanyol paradicsomleves Ahány ház, annyi gazpacho, vagyis jéghideg zöldséges paradicsomleves. A legfőbb oka, amiért én kedvelem ezt a levest, hogy zöldségpucolással együtt 10 perc alatt elkészül. Süssünk hozzá ropogós héjú, gluténmentes kenyeret, vagy bagettet, a levest pedig jól hűtsük le. Ami nem hiányozhat a gazpachoból, az a paradicsom és a nyers uborka. A többi hozzávalót ízlés szerint variálhatjuk. Kohári Éva Sütőben sült, bolognai ragus gnocchi gluténmentesen Ez egy olyan igazán olasz, tengerparti hangulatot idéző étel lett. A színei, az íze, az illata egészen Amalfiba repített, mert sok évvel ezelőtt pont ott ettem ugyanilyen gnocchit. Az alap gnocchi, ami tulajdonképpen egy krumplis tészta, ezer módon variálható: készülhet belőle édes és sós étel is egyaránt, de tökéltes alapja lehet egy hagyományos ízvilágú magyar nudlinak vagy szilvásgombócnak is. A bolognai ragut pedig tálalhatjuk tésztával vagy rétegezhetjük lasagne lapok közé. Ha gnocchigyártásra adjuk a fejünket, gyúrjunk be nyugodtan nagyobb adagot, és tegyük a fagyasztóba a megformázott gnocchikat még készre főzés előtt. Én egy tálcára szoktam tenni egymás mellé, pár órára a fagyasztóba teszem, utána zacskózom, így nem ragadnak össze. A bolognai ragut sem érdemes elaprózni, mert ez is kitűnően fagyasztható, így elég sok időt tudunk a konyhában megspórolni. Kohári Éva 30 perc