Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Mézes-rozmaringos sült sonka, édeskömény fűszeres morzsával

Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos

Egy igazi édes-sós sonkaköltemény, ami után még Rákóczi Feri anyukája is megnyalja mind a tíz ujját.

Kép forrás: Saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók

4 szelet 1,5 - 2 centi vastag sonka
4 evőkanál méz
3 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
0.5 dl almalé
2 db édeskömény
1 db lime leve, reszelt héja
1 marék zsemlemorzsa
2 ág friss kakukkfű
1 kevés olíva olaj
1 csipet frissen őrölt bors, nagy szemű só

elkészítés

1

Az édeskömény leveleit levágjuk, aprítjuk, félretesszük. A gumókat négybe vágjuk, meglocsoljuk kevés olíva olajjal, a lime levével, sózzuk, borsozzuk, majd mehet a 200 °C fokra melegített sütőbe 30 percre.

2

A zsemlemorzsát elkezdjük pirítani, hozzáadjuk a reszelt lime héját, az édeskömény aprított leveleit és a maradék lime levét. Amikor a gumók megsültek, az utolsó néhány percre rászórjuk a morzsát és összesütjük.

3

Egy grillserpenyőben összemelegítjük az almalevet, mézet, beledobjuk a fokhagymát és a rozmaringot, majd mindkét oldalán átsütjük a sonkaszeleteket.

4

Mivel a sonka főzött, ezért alig néhány perc kell, szinte csak megpirítjuk a szeletek mindkét oldalát.


Allergének: glutén

további receptek

Saltimbocca (borjú sonkával-zsályával) rukkolás-parmezános krumplipürével Egy tipikus mediterrán kaja, a jelentése: ugorj a számba. Ugorjon csak, nem fogunk ellenállni, ugyanis ez az étel fantasztikusan finom. Salátával, párolt zöldséggel is készítheted, de Feri rukkolás-parmezános krumplipüréjével igazán mennyei. Nagyon egyszerű és gyors fogás – a lelke a fűszer, csak friss zsályával érdemes nekifogni! Rákóczi Feri 50 perc Húsvéti kalács gluténmentesen A gluténmentes sütésben talán a legnagyobb kihívást a kelt tészták okozzák. Vágyunk nyilván a régi ízekre, az állagra, a kelt tészta foszlósságára. Ezt olyan lisztekből, amik nem tartalmaznak sikért, roppant nehezen tudjuk elérni. Ahhoz, hogy egy picit is hajazzon a hagyományosra, nagyon lágy tésztával kell dolgoznunk, amit így nehezen tudunk formázni. Ezért kompromisszumokat kell kötnünk. Úgy gondolom, ha a külső szépség és a belső jóság között kell választani, akkor egyértelműen billen a mérleg a belső értékek felé. Ezért született meg ez a húsvéti, „álfonott” kalács. A tészta lágysága miatt lehetetlen a fonás, nem is érdemes vele próbálkozni. Ha pici bucikat formázunk a bedagasztott tésztából, és ezeket egymás mellé pakolgatjuk két sorba, akkor ránézésre fonott hatást érhetünk el. Így lesz a kompromisszumos megoldásból nekünk is finom, puha húsvéti kalácsunk. Aki nem szeretne a bucizással bíbelődni, nyugodtan simítsa a lágy tésztát egy kb. 30x10 cm-es kenyérsütő formába Kohári Éva 50 perc