Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Mazsolás-diós sült alma mézzel és karamellöntettel

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Ha nagyon gyorsan szeretnénk valami finom nasit enni, és van otthon pár almánk, akkor ne habozzunk, süssük meg. Imádom, mikor a fahájas, sült alma illata lengi be az egész lakást. Ennél már csak az ízét szeretem jobban. A karamellöntetet nyugodtan készítsük margarinnal, nővényi tejszínnel, így a tejmentes diéta sem akadályozhat abban, hogy ezzel a különleges almával kedveskedjünk magunknak.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 45 perc
Elkészítési idő:

hozzávalók

150 g Auchan classic salad mix (dió, mazsola, tökmag mix)
4 db piros alma
8 tk méz
1 tk fahéj
kis darab vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez
125 g cukor
1 ek víz
25 g vaj vagy margarin
85 g tejszín vagy növényi tejszín

elkészítés

1

Az almákat alaposan mossuk meg, vágjuk le a tetejüket. Szedjük ki óvatosan a magházukat egy kiskanál segítségével.

2

Egy tűzálló tálat vagy tepsit vékonyan kenjünk ki vajjal vagy margarinnal, és tegyük bele a kivájt almákat, majd szórjuk meg őket fahéjjal.

3

Az belsejüket töltsük meg a magos-mazsolás keverékkel, és mindegyikre csurgassunk 2-2 teáskanál mézet. Fedjük le a levágott almatetőkkel.

4

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-40 percet. Ez mindig az almától függ.

5

Ha megsültek az almák, készítsük el a karamellöntetet. 

6

A cukrot keverjük össze egy serpenyőben a vízzel. Alacsony hőmérsékleten, kevergetés nélkül karamellizáljuk. Nagyon fontos, hogy kevergetés helyett időnként csak rázzuk meg a serpenyőt. 

7

A karamellizált cukrot húzzuk félre, és keverjük hozzá a vajat vagy a margarint, majd folyamatos kevergetés mellett a tejszínt. 

8

Forraljuk addig, amíg szép, egynemű lesz a karamell. Arra vigyázzunk, hogy hamar sűrűre tudjuk főzni, ebben az esetben ahogy hűl, gyorsan szilárdul, és tejkaramella lesz belőle. 

9

A forró karamellel locsoljuk meg az almákat, és már tálalhatjuk is.


Allergének: