receptet találtunk
Ha nagyon gyorsan szeretnénk valami finom nasit enni, és van otthon pár almánk, akkor ne habozzunk, süssük meg. Imádom, mikor a fahájas, sült alma illata lengi be az egész lakást. Ennél már csak az ízét szeretem jobban. A karamellöntetet nyugodtan készítsük margarinnal, nővényi tejszínnel, így a tejmentes diéta sem akadályozhat abban, hogy ezzel a különleges almával kedveskedjünk magunknak.
Kép forrás: saját forrás
Az almákat alaposan mossuk meg, vágjuk le a tetejüket. Szedjük ki óvatosan a magházukat egy kiskanál segítségével.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit vékonyan kenjünk ki vajjal vagy margarinnal, és tegyük bele a kivájt almákat, majd szórjuk meg őket fahéjjal.
Az belsejüket töltsük meg a magos-mazsolás keverékkel, és mindegyikre csurgassunk 2-2 teáskanál mézet. Fedjük le a levágott almatetőkkel.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-40 percet. Ez mindig az almától függ.
Ha megsültek az almák, készítsük el a karamellöntetet.
A cukrot keverjük össze egy serpenyőben a vízzel. Alacsony hőmérsékleten, kevergetés nélkül karamellizáljuk. Nagyon fontos, hogy kevergetés helyett időnként csak rázzuk meg a serpenyőt.
A karamellizált cukrot húzzuk félre, és keverjük hozzá a vajat vagy a margarint, majd folyamatos kevergetés mellett a tejszínt.
Forraljuk addig, amíg szép, egynemű lesz a karamell. Arra vigyázzunk, hogy hamar sűrűre tudjuk főzni, ebben az esetben ahogy hűl, gyorsan szilárdul, és tejkaramella lesz belőle.
A forró karamellel locsoljuk meg az almákat, és már tálalhatjuk is.
Allergének: