receptet találtunk
Ez a sütemény jogosan kapta a „lusta” jelzőt a nevébe. Olyannyira egyszerű, hogy akár a nagyobbacska gyerekek is el tudják készíteni. Én ilyenkor úgy hívom, hogy lusta anya rétese. A lányom olyan 8 éves lehetett, mikor először készítette el szinte teljesen egyedül. Természetesen a sütő használatát azért ne bízzuk az ennyire pici gyerekekre egyedül. Nem kell gyúrni, nyújtani, keverni, csak minden hozzávalót rétegezve a tepsibe teszünk, a végeredményről pedig biztos, hogy senki nem mondja meg, hogy lusta volt a készítője. Ízlés szerint szórhatunk bele mazsolát, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt.
Kép forrás: saját forrás
Egy 26x36 cm-es tepsit kenjünk ki egyenletesen vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport. Ennek a felét szórjuk a tepsi aljába.
A túrót oszlassuk el az alapon, locsoljuk meg a tejföllel és vékony szeletekben vágjuk rá a vajat, majd ízlés szerint szórjuk meg mazsolával.
A tetejét hintsük meg 4 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Ezt fedjük be a lisztes keverék másik felével.
A tojást lazán verjük fel, keverjük össze a tejjel, öntsük a süteményre. Egy kanállal lapítsuk le a kiálló vaj darabkákat, ügyeljünk rá, hogy a tej mindenhol ellepje a lisztet.
180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, 50-60 perc alatt süssük készre.
A kihűlt rétesre szitáljunk porcukrot.
Allergének: