Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Konfitált kacsacomb gersli-rizottó

Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos

Hideg őszi napok kedvenc étele nálunk, bár volt egy kis ellenállás, amíg a gersli, vagyis árpagyöngy „átment”. Pedig semmivel sem rosszabb, mint a hagyományos rizses verzió. Egyébként ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle, van benne egy csomó kálium, kalcium, magnézium és foszfor, magas a rosttartalma, tehát segíti az emésztést. Ez a tökéletes vasárnapi étel, a rántott hús – sültkrumpli mellett.

Kép forrás: Saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 60 perc
Elkészítési idő: 3 óra

hozzávalók

4 db kacsacomb
1 fej fokhagyma
1 kg kacsazsír
3 db rozmaringág
1 csipet só, bors
300 g gersli
1 fej vöröshagyma
1 liter zöldségalaplé
1 dl fehérbor
200 g gomba
1 evőkanál vaj
50 g reszelt parmezán
Egy kevés olívaolaj

elkészítés

1

A megtisztított combokat alaposan sózd be, és egy éjszakára rakd a hűtőbe. Másnap törölgesd le a sót, a combokat bőrős felével tedd egy vastagaljú, magas peremű lábasba. Borsozd meg, tedd mellé a rozmaringot és a megtisztított, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Öntsd fel az olvasztott kacsazsírral addig, hogy ellepje a combokat, majd mehet a 130 fokra előmelegített sütőbe, úgy 3 órára. Ha kész, akkor óvatosan emeld ki a combokat, csepegtesd le a zsírt, majd tálalás előtt egy serpenyőben pirítsd meg a bőrüket.

2

A gombát tisztítsd meg és negyedeld, ha nem túl nagyok. Használhatsz erdei gombát, de amihez mindenki könnyen hozzájut, az a csiperke, én is ezt használtam. Forrósíts fel egy serpenyőt és kevés olajon pirítsd le a gombákat, tedd félre őket.

3

Egy vastag aljú lábasban forrósíts fel 3 evőkanál olajat, dínszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, és kavargasd még egy percig. Mehet hozzá a gersli, alaposan keverd össze az egészet, hogy a szemeket mindenütt bevonja az olaj. Ekkor add hozzá a bor, egy percig megint kavargasd, ennyi idő alatt az alkohol nagy része el is párolog. Innen csak annyi a feladat, hogy tartsd melegen az alaplevet, és folyamatosan add az árpagyöngyhöz, hogy mindig ellepje azt. 30 perc elteltével mehet hozzá a gomba, és jön még újabb 20 perc főzés, kavargatás és az alaplé pótlása. A lényeg, hogy a gersli még egy kicsit roppanós maradjon a végére.

4

Ha elérted a megfelelő állagot, akkor vedd le a tűzről, lendületes mozdulatokkal kavard el benne a vajat és a frissen reszelt parmezánt. Ízesítsd borssal és ha szükséges, akkor sózd is.


Allergének: laktóz