Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Karácsonyi borleves

Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos

Minden karácsonyi vacsorák nyitánya lesz ez a parádésan krémes, fűszeres ízű borleves! Ünnep lévén most egy drágább bort választottam, de a karácsony ezt azért megérdemli. Elkészítése nem egy nagy tudomány, egyedül a habgaluskával kell vigyázni. Ne legyen túl forró a tej, csak szépen bugyogjon, és egy szűrőn csöpögtesd majd le a galuskákat. Ja, és válassz nagy átmérőjű, alacsony peremű edényt a kifőzésükhöz, egyébként lehetetlen megfordítani.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő:
Elkészítési idő:

hozzávalók

1 palack fehérbor
5 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
1 db citrom
5 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 dl hideg víz
3 dl tejszín
120 g cukor
150 g cukor a galuskába
0.5 l tej
100 g szeletelt mandula

elkészítés

1

A tojássárgákat keverd habosra a 120 g cukorral.

2

A bort forrald fel a fűszerekkel, és fél citrom levével.

3

Önts bele két deciliter hidegvizet, majd lassan csorgasd bele a tejszínt, közben folyamatosan kevergesd.

4

Ezt a keveréket nagyon lassan, csorgatva dolgozd össze a cukros tojássárgákkal, majd tedd vissza a takarékra vett lángra.

5

 Kevergesd, érezni fogod, hogy lassan besűrűsödik. Ekkor szűrd át, így kikerülnek belőle a fűszerek, és selymes lesz az állaga.

6

Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, közben add hozzá a 150 g cukrot is.

7

Forrósítsd fel a tejet, egy kanállal szaggasd bele a galuskákat. Vigyázz, főzés közben megdagadnak. Oldalanként 2-3 perc, kész is.

8

A szeletelt mandulát egy felforrósított serpenyőben pirítsd meg, és mehet is a tálalás!

9

Tipp: ha gyerekek nem esznek a levesből, akkor a fűszereket csak egy deci borban főzd ki. A maradékot csak ez után add hozzá, de azzal már ne forrald, csak melegítsd. Így megmarad benne az alkohol, jobb lesz a hangulat☺


Allergének: