Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Karácsonyi borjúcomb mézes birssel, édesburgonyával

Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos

Amennyiben szeretnéd megúszni egy egyszerű, de fenomenális kajával a szentestét, hogy ne hullafáradtan ess a fa alá, akkor itt a tuti befutó. Tudom, a legtöbb családnak megvan a szent, megmásíthatatlan karácsonyi menüje, de hátha ez az év hoz valami új dolgot a megszokott ünnepi vacsorák sorába. A borjúhússal két parádés dolog történhet. Az egyik a borjúpaprikás, a másik ez a recept. Ami viszont veled történik, ha borjút eszel: A, D, B1, B2 és B6 vitamint juttatsz a szervezetedbe, és kevesebb zsírt, mint a marhahússal.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő:
Elkészítési idő:

hozzávalók

1 kg kicsontozott borjúcomb
1 zacskó 1 zacskó egész tarkabors
3 ek mustár
3 db édesburgonya
2 db birs
3 ek méz
3 fej közepes vöröshagyma pucolva, félbevágva
1 fej fokhagyma félbevágva
4 dl alaplé vagy fehérbor
3 ág friss rozmaring
olívaolaj


elkészítés

1

Sütés előtt legalább egy órával vedd ki a húst a hűtőből.

2

Egy forró serpenyőben kevés olajon süsd körbe, legyen mindenütt szép aranybarna. Közben sózd meg alaposan.

3

Ha kezelhetőre hűlt, kend meg vékonyan mustárral.

4

A zacskó borsot törd össze egy mozsárban, és egyenletesen borítsd be vele a mustáros combot.

5

Mosd meg az édesburgonyát és a birset, tedd a hagymákkal együtt egy magasabb falú tepsibe. Önts alá egy kevés olajat, majd rá az alaplevet vagy a bort.

6

Helyezd középre a combot, tedd mellé a rozmaringot, és mehet az egész a 160 fokra előmelegített sütőbe. Egy ekkora darab hús 1,5 óra alatt átsül, ha van húshőmérőd, akkor 60 fokos maghőmérsékletig süsd. Ne használj légkeverést, mert az kiszárítja a húst, ehhez az alul-felül sütés az ideális. Időnként ellenőrizheted az édesburgonyát és a birset is, de ennyi idő alatt még nem szabadna szétesniük.

7

Ha kész, a gyümölcsöt vágd ketté, egy serpenyőben olvassz mézet, és forgasd bele.

8

A hús alatt összegyűlt levet szűrd le, ezután egy kis lábasban kezdd el lassan forralni. Így besűrűsödik, és meg tudod vele locsolni a felszeletelt combot.

9

Tálald egy óriási tálon az egész fogást, fenomenálisan néznek ki a színek együtt, az illat pedig mindenkit elvarázsol majd.

10

Tipp: Érdemes nagyobb adagot sütni, így következő nap a vékonyra szeletelt húsból szendvicset vagy salátát készíthetsz.

11

Tipp: Sem az édesburgonyát, sem a birset nem szükséges meghámoznod, ezzel is időt takaríthatsz meg.

12

Tipp: A megsült hagymákat egy forró serpenyőben zsiradék nélkül süsd át, így karamellizálódnak és még intenzívebb ízük lesz.

13

Tipp: Akik tejmentes diétán vannak, nekik sem kell lemondaniuk erről a teljesen retro, de fenséges desszertről. Nyugodtan cseréljétek a normál tejet a kedvenc növényi tejetekre.


Allergének:

további receptek

Sparheltes lepény –sparhelt nélkül Az egyik legjobb fesztivál kaját csinálom most meg, és remélem, hogy ti is. Két tündéri csajtól tanultam a receptet, ők járják sparheltjükkel az országot, és árulják ezt a minden jóval megtömött szuper streetfood-ot. Sparhelt nélkül is van élet, ha van egy olyan grilled, ami telilapos, azon is megsütheted, de a legegyszerűbb egy serpenyő. És ami a legjobb, hogy te választhatsz a töltelékek közül, ami csak fellelhető a hűtőben, az mehet bele. Maradék sülthús, kicsit megszáradt sajt reszelve, az üveg alján megbúvó savanyú-uborka, mind kitűnő alapanyag lesz. Ami viszont kihagyhatatlan: a tejföl. Az egyik legjobb fesztivál kaját csinálom most meg, és remélem, hogy ti is. Két tündéri csajtól tanultam a receptet, ők járják sparheltjükkel az országot, és árulják ezt a minden jóval megtömött szuper streetfood-ot. Sparhelt nélkül is van élet, ha van egy olyan grilled, ami telilapos, azon is megsütheted, de a legegyszerűbb egy serpenyő. És ami a legjobb, hogy te választhatsz a töltelékek közül, ami csak fellelhető a hűtőben, az mehet bele. Maradék sülthús, kicsit megszáradt sajt reszelve, az üveg alján megbúvó savanyú-uborka, mind kitűnő alapanyag lesz. Ami viszont kihagyhatatlan: a tejföl. Rákóczi Feri Meggyleves Egy frissítő leves, mely segít felfrissülni a nyári kánikulában, mindemellett a napi folyadékszükségletünk beviteléhez is hozzájárul. Répási Eszter 20 perc