Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Húsvéti kalács

Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos

Tojás, sonka, torma, és a húsvéti asztal elmaradhatatlan kelléke, a kalács. Nálunk minden húsvéti reggeli elmaradhatatlan része az ötös fonatú, fürjtojással megtűzdelt fonottkalács. Nem egy ördöngösség, és nincs annál jobb, mint amikor a srácok a sülő kalács illatára ébrednek. Bármilyen fonással elkészítheted, de a klasszikus ötös fonattal készül, Krisztus öt sebére utalva. Nem bonyolult, és ha már csináljuk, akkor maradjunk a hagyományoknál.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 90 perc
Elkészítési idő: 60 perc

hozzávalók

500 g liszt
3 dl tej
70 g vaj
100 g cukor
3 db tojás sárgája
20 g élesztő
1 db egész tojás a kenéshez
10 db fürjtojás

elkészítés

1

1 dl tejet langyosíts meg, morzsold bele az élesztőt és egy kevés cukrot.

2

Amikor felhabosodott, a többi hozzávalóval együtt alaposan dagaszd ki, ezt lehet géppel és kézzel is.

3

Formázd cipó alakúra, majd egy kilisztezett tálban konyharuha alatt keleszd duplájára.

4

Oszd öt egyenlő részre, sodord ki a szálakat, és kezdődhet a fonás.

5

Amikor kész vagy, akkor letakarva pihentesd még 30 percig.

6

Kend le a felvert tojással, ha teszel bele főtt tojást, akkor azt most tedd meg, és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre.

7

Ekkor takard le egy alufóliával, csökkentsd a hőfokot 170-re, és kb 30 perc múlva kész is vagy. Aranybarnának és alul-felül kopogósnak kell lennie.


Allergének: