Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Gyros gluténmentes pitában

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Ahhoz, hogy egy igazi, ráadásul gluténmentes pitás gyrost együnk, ki sem kell mozdulni a lakásból. Sokan félnek a zsebes pita sütésétől, pedig nem egy nagy ördöngösség. A titok nyitja a sütés hőmérsékletében rejlik. Az alapja egy jó kenyértészta, amiből lapos korongokat formázunk. Nagyon fontos, hogy a sütőnket 220 fokra melegítsük fel. Én a pitát mindig hőlégkeverésen sütöm.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 16 perc

hozzávalók a pitához

500 g Schär bread mix liszt
25 g friss élesztő
10 g por állagú útifűmaghéj
10 g
500 g langyos víz
1 nagy csipet cukor
2 evőkanál Auchan étolaj

hozzávalók a gyros húshoz

600 g friss csirkemell filé
4 evőkanál Auchan étolaj
2 kávéskanál
1 teáskanál fűszerpaprika
fél kávéskanál őrölt feketebors
2 kávéskanál szárított petrezselyem
1 kávéskanál oregánó
1 csipet őrölt fahéj
1 kávéskanál fokhagymapor 
1 csipet szerecsendió
1 csipet római kömény

hozzávalók a tálaláshoz

200 g Auchan tejföl
fél kávéskanál
1 kávéskanál fokhagymapor
ízlés szerint zöldség
ízlés szerint csípős szósz

elkészítés

1

Keverjük a langyos vízbe a cukrot, morzsoljuk hozzá az élesztőt és 15 perc alatt futtassuk fel.

2

A lisztet keverjük össze a sóval, útifűvel és adjuk hozzá a felfuttatott élesztős vízhez.

3

Nagyon alaposan dagasszuk meg miközben, miközben az olajat fokozatosan adjuk hozzá.

4

A megdagasztott tésztát olajos kézzel gyúrjuk át, és osszuk 6 egyenlőre részre, majd formázzunk belőle bucikat.

5

Olajos felületen nyújtsunk a bucikból 5 mm vastagságú köröket és tegyük ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe.

6

Szobahőmérsékleten kelesszük 30 percet. A sütőt melegítsük fel 220 fokra hőlégkeverésre.

7

Süssük a pitákatat 8 percig, majd fordítsuk meg, és süssük további 3-4 percet.

8

A kész pitákat a sütőből kivéve takarjuk le konyharuhával, így tökéletesen puha lesz.

9

A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra és kevés olajon pirítsuk meg.

10

A fűszereket közben keverjük össze egy kistálban, majd szórjuk a puhára sült húsra.

11

Alaposan keverjük össze és pirítsuk további 1-2 percet.

12

A pitába tejfölös szósz is dukál a zöldségek és a hús mellé. Ehhez keverjük össze a tejfölt sóval és fokhagymaporral.

13

Tálaláshoz a pitákból vágjunk le egy keskeny darabot és töltsük meg a zsebet ízlés szerint zöldséggel, hússal és bőségesen tejfölös öntettel.


Allergének: