Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Gombás rizottó

Répási Eszter
vezető dietetikus

A gomba jó forrása a káliumnak, mely ásványi anyag hozzájárul szívünk megfelelő működéséhez.

Kép forrás: Saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 25 perc

hozzávalók

400 g rizottó rizs
12 db nagy gombafej (csiperke)
80 g parmezán
4 db újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek margarin
1 ek olíva olaj
1 l zöldség alaplé
izlés szerint vegamix
izlés szerint só (öldfűszerekkel helyettesíthető)
izlés szerint Bors
izlés szerint kakukkfű
izlés szerint rozmaring

elkészítés

1

A hagymát megmossuk, megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk.

2

Egy lábasban felhevítjük az olíva olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát.

3

Hozzáadjuk a rizst és a meghámozott, fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.

4

Pár perc alatt összepirítjuk (amíg a rizs kifehéredik), majd bele merünk egy merőnkanállal a lassú tűzön forralt alapléből.

5

Az alaplevet innentől kezdeve fokozatosan adagoljuk a rizshez, mindig csak egy merőkenállal, az újjabb adagot, akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már elfőtte.

6

Ha megpuhult a rizs, hozzákeverjük a parmezán felét. Ha szükséges még sóval és borssal ízesítjük.

7

A gombákat megmossuk és megtisztítjuk, majd felszeleteljük.

8

Egy serpenyőben felhevítjük a margarint és rádobjuk a gombát.

9

Ízesítjük.

10

Puhára pároljuk.

11

Az elkészült gombát a rizshez keverjük.

12

A maradék parmezánnal megszórva tálaljuk.


Allergének: Gluténmentes Laktózt tartalmaz Tojásmentes

további receptek

Túrós epres muffin Az eper gazdag riboflavinban (B2-vitamin) és C-vitaminban is, 200 g eper elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. Répási Eszter 25 perc Gluténmentes puri kenyér, fűszeres szilvás chutneyval Az összes kenyérféle közül a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető kenyérféle ez az indiai, zsiradékban sült puffancs. Aki nem járatos a kenyérsütés rejtelmeiben, nyugodtan álljon neki, hiszen garantáltan sikerülni fog. Ehhez a kenyérhez semmi másra nincs szükségünk, mint gluténmentes kenyérlisztre, sóra, vízre és olajra. Ezekből az alapanyagokból gyúrunk egy jó kis rugalmas tésztát, majd pár perc pihentetés után már süthetjük is a kenyeret. A végeredmény talán egy picit a mi lángosunkra hasonlít (és a bosnyákok ustipciére), de a lángossal ellentétben, ha betartjuk a sütés szabályait, óriási hólyagok lesznek a kenyérkék belsejében. Sütés közeben egy szűrőkanál segítségével végig az olaj felszíne alatt kell tartanunk a kenyérkéket, ettől lesz lyukas a belsejük. A tészták a bennük növekvő levegő mennyiségétől erőteljesen próbálnak az olaj felszínére kerülni a fizika törvényszerűségének eleget téve, de legyünk mi az erősebbek és küzdjük le a felhajtóerőt. A kenyeret tálalhatjuk húsok mellé köretnek, de elkészíthetjük hozzá a kedvenc szószunkat, sőt fogyaszthatjuk édesen lekvárral, fahéjas cukorral, nutellával. A felhasználása igazán sokrétű. Én most egy fűszeres, szilvás chutney-t készítettem hozzá. Kohári Éva 30 perc