receptet találtunk
Tegyük édessé a karácsonyi reggeleket egy isteni finom diós kaláccsal. A kalács elkészítése roppant egyszerű: a begyúrt tésztából két töltött tekercset készítünk és ezeket lazán összetekerjük. Ettől lesz a kalácsunk az íze mellett kifejezetten gyönyörű látvány is.
Kép forrás: saját forrás
A tésztához a langyos tejet keverjük össze a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, öntsük rá a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lágy margarint, és dagasszuk meg.
50 fokos sütőben kelesszük a tésztát 30 percig.
A töltelékhez a tojások fehérjét keverjük kemény habbá. Forgassuk ebbe a darált diót és a cukrot.
A megkelt tésztát gyúrjuk át, osszuk két egyenlő részre. Rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk a tésztákat kb. 30x40 cm-es téglalappá. A diós tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztákon és a hosszabb oldaluk mentén szorosan csavarjuk fel.
A két rudat lazán tekerjük össze, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük le a tetejét felvert tojással.
50 fokos sütőben kelesszük újabb fél órát.
A megkelt kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percet, majd 170 fokon további 10 percet. Ha nagyon gyorsan barnul a kalács teteje sütés közben, takarjuk le egy sütőpapírral.
Allergének: