Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Gluténmentes sajtos rúd

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Ha vendégeket várunk, a sajtos rúd elengedhetetlen és nélkülözhetetlen ropogtatnivaló. Legyen az asztalon bármennyi édes, habos sütemény, torta, a sajtos rúd az, ami a legkapósabb és a leghamarabb fogy el. Pláne, ha jó sajtos, ha jó ropogós, de közben mégis omlós. Na ez a gluténmentes változat pont ilyen. Javaslom, ha vendégeket vártok, rögtön dupla adagot készítsetek, mert garantáltan nagy sikere lesz. Aki glutén- mellett tejmentes diétát is tart, nyugodtan készítse növényi sajttal, növényi „tejföllel”. Én rendszeresen sütöm így a tejfehérje-allergiás fiamnak. Sajnos a tejmentes sajtok nem sülnek szép, aranybarnára a rudacskák tetején, ezért nyugodtan szórjuk meg szezám- vagy lenmaggal. Nagyon jól mutat rajta a mák is.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 45 perc
Elkészítési idő:

hozzávalók

350 g gluténmentes kenyérliszt (Auchanban megvásárolható: It’s us miklos bread mix liszt / It’s us miklos universal mix liszt, Schär B mix liszt)
100 g reszelt sajt (növényi sajt / laktózmentes sajt)
250 g margarin 
1 db „M”-es méretű tojás
125 g tejföl (növényi / laktózmentes)
14 g
1 db „M”-es méretű tojás
1 csipet fűszerpaprika
Ízlés szerint reszelt sajt

elkészítés

1

A lisztet a margarinnal morzsoljuk el egy tálban, majd mérjük hozzá a sajtot és a sót.

2

A tojással és a tejföllel gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

3

Rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, ujjnyi vastagságúra.

4

Lazán verjünk fel egy tojást egy csipetnyi fűszerpaprikával, kenjük a kinyújtott tészta tetejére, és szórjuk meg reszelt sajttal (és kedvenc magjainkkal).

5

Derelyevágó segítségével vágjuk ízlés szerint egyenlő vastagságú csíkokra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.

6

180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára a rudacskákat. A sütési idő függ a sütőtől, mindig a színét nézzük. Az én sütőmben ez 20 perc szokott lenni. 


Allergének: tojás, tej