receptet találtunk
A rakott karfiol tipikusan az az étel, amiből nem érdemes keveset készíteni, hiszen ha marad, tökéletes vacsorára, vagy akár másnapi ebédnek is. Én ezt sokszor sütöm hétvégén, így a kamasz lányomnak a hétfői ebédjét főzés nélkül tudom le. Nem csak a töltött káposzta jó felmelegítve! Ha esteleg túl sok marad, nyugodtan tegyük el a fagyasztóba is.
Kép forrás: saját forrás
A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra, majd olajon kevés sóval dinszteljük meg egy lábosban.
Adjuk hozzá a darálthúst és pirítsuk fehéredésig. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, fűszerköménnyel és öntsünk rá 1 dl vizet. Fedjük le és pároljuk puhára.
A rizst szűrőben forró vízzel alaposan mossuk át és csepegtessük le.
Egy lábosban kb. 2 teáskanál olajat melegítsünk fel, és fehéredésig pirítsuk rajta meg a rizst. Öntsünk rá 500 ml vizet, sózzuk és forraljuk fel. Ha felforrt, fedjük le egy fedővel és vegyük vissza a főzőlap hőmérsékletét egészen kicsire. Kevergetés nélkül pároljuk így a rizst 20 percig.
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük roppanósra.
Egy serpenyőben készítsünk besamel mártást. Ehhez a vajat olvasszuk fel, szórjuk rá a rizslisztet és pirítsuk egész halványra. Öntsünk rá tejet és keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá egy nagy evőkanál tejfölt, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
A párolt rizst keverjük a darált húshoz.
Egy közepes méretű tepsit vékonyan kenjünk ki vajjal, szórjuk meg egy marék gluténmentes zsemlemorzsával. Tegyük szorosan egymás mellé a karfiol rózsákat, oszlassuk el a tetején a besamel mártást. Simítsuk el rajta egyenletesen a rizseshúst.
A tejfölt keverjük össze egy tojással, sózzuk, borsozzuk és kenjük a rakott ételünk tetejére. Vastagon szórjuk meg reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre.
Allergének: